Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Umění, nad kterým zůstává rozum stát. Dánský výtvarník prohlásil za umělecké dílo zabavení peněz galerii

Kde nic, tu nic. Tak vypadá umělecké dílo Sbal prachy a zmiz. Repro: Jens Haaning
Kde nic, tu nic. Tak vypadá umělecké dílo Sbal prachy a zmiz. Repro: Jens Haaning

Jens Haaning si půjčil od galerie peníze na vytvoření nové umělecké instalace. Místo toho ale peníze sebral a svoji výslednou práci přejmenoval na „Sbal prachy a zmiz“. Nabídl tak opakující se otázku, kde jsou ještě hranice umění, a kdy se performance stává jen neuchopitelnou demonstrací.

Poslední umělecké dílo dánského umělce Jense Haaninga vzbudilo značný rozruch a šokovalo i samotné galeristy. Výtvarník si od Galerie moderního umění Kunsten v Aalborgu půjčil přes 1,8 milionu korun (534 tisíc dánských korun) na vytvoření nové umělecké instalace. Prostřednictvím reálných bankovek chtěl na dvou tabulích ukázat rozdíl mezi ročním příjmem Rakušanů a Dánů. Podobné dílo Haaning vytvořil už v roce 2011, kdy si na něj půjčil v bance.

Galerie převzala instalaci den před otevřením výstavy Work It Out s ústředním tématem pracovního života. K velkému překvapení galeristů ale na dvou skleněných tabulích nebyly žádné peníze. Nebylo na nich vůbec nic a pod prázdnými deskami byla jen cedulka s popiskem uměleckého díla, která hlásala „Sbal prachy a zmiz“. Řediteli aalborgské galerie Lassi Anderssonovi pak od Haaninga přišel e-mail, ve kterém umělec vysvětluje, že pro něj bylo mnohem zajímavější vytvořit nové umělecké dílo.

Galerie teď žádá po Haaningovi peníze zpět, ten ale na její výzvy nereaguje. „Skutečným uměním je fakt, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější