Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zákaz vstupu některým médiím a bezzubá veřejnoprávní televize. Závan orbánismu v Ústí

Na tiskovou konferenci se zahraniční novináři nedostali. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Na tiskovou konferenci se zahraniční novináři nedostali. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Komentář Jana Moláčka: Andrej Babiš naservíroval svým voličům jeden z hlavních chodů své předvolební kampaně – návštěvu maďarského premiéra Viktora Orbána v Ústeckém kraji. Nesla se v duchu místy až křečovitě okázalého přátelství a vzájemného obdivu a nepochybně Andreji Babišovi zvýšila v očích jeho potenciálních voličů kredit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Co na tom, že Orbán prohlásil, že nechce zasahovat do českých voleb, aby o pár desítek minut později usedl na Babišově předvolební akci před jeho obří volební slogan? Co na tom, že maďarský premiér mluvil o svém obdivu k Chartě 77 a Václavu Havlovi vedle Babiše, který byl členem komunistické strany a evidovaným agentem její tajné policie v letech, kdy signatáře Charty včetně Václava Havla pronásledovala?

Některé dílky puzzle bylo třeba do sebe zatlačit trochu silou, ale celkový obraz dvojice spolubojovníků proti každému, kdo by chtěl zatuchlý středoevropský postkomunismus rušit závanem výzev a příležitostí dneška, byl pro váhající voliče téměř dokonalý.

O nedemokratických prvcích režimu, který Viktor Orbán v Maďarsku buduje, řeč nebyla, čeští hostitelé ale zjevně chtěli, aby se maďarský premiér cítil jako doma. Tam mu nehrozí, že by na tiskové konferenci dostal nepříjemnou otázku. Pár zbylých nezávislých médií, která by mu nějakou takovou chtěla položit

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Sněmovní volby

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější