Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Craig opouští roli 007 ve vší důstojnosti, klíč k Bondovi ale nenalezl

Bond jak ho známe. Foto: Forum Film
Bond jak ho známe. Foto: Forum Film

Když se v roce 2006 Daniel Craig chopil role Bonda, vyvolal hlasité protesty a stížnosti. Modrooký blonďatý svalovec působil tím absurdněji po éře „rošťáckého“ Pierce Brosnana – na jednu stranu byla kritizována jeho „zvířecí“ fyzičnost, na druhou jeho „jemné“ tónování. Nehledě na snahu fanoušků předlohy upozornit na to, že Craig má Flemingově vizi v mnoha ohledech blíž než kdokoliv po odchodu Seana Conneryho, představa o tom, jak 007 „smí“ vypadat, byla příliš silná.

Po patnácti letech a pěti filmech Craig odchází jako milovaný a uznávaný Bond, o němž není kontroverzní napsat, že si roli plně přivlastnil, a kdokoliv se pokusí nazout jeho boty, bude mít co dělat.

Bondovská série završila během Craigovy éry proměnu, k níž se 007 začal odhodlávat už zhruba s nástupem Brosnana. Po rozpadu Sovětského svazu se zdálo, že svět všehoschopného agenta bojujícího proti nepřátelské supermocnosti již nebude potřebovat, černá a bílá barva přestaly k vykreslování mezinárodních konfliktů stačit. A nejen jich. Hlasitější kritiky se dočkávala i postkoloniální fantazie agenta padlého impéria, který dál bojuje proti padouchům jiných etnik a národností, aby stvrdil britskou nadřazenost. Že se bude muset dělat i něco se vztahem 007 k ženám, bylo rovněž jasné.

Odpovědí Brosnanovy éry byl především nadhled a humor, ale i notná dávka sebereflexe. Ve Zlatém oku se James Bond během přestřelky skrývá mezi ruskými propagandistickými sochami, jejichž je svým způsobem odrazem. Jeho nová šéfka M, poprvé žena, ho s viditelným opovržením označuje přímo jemu do tváře za odpudivý relikt minulosti. James Bond musel jí i světu prokázat, že si své místo pod sluncem stále zaslouží, a vrcholem této dlouhé cesty má být

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější