Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Trvale vysoké ceny energií část průmyslu zkrátka zabijí, varuje diplomat Bartuška

Zvláštní velvyslanec ČR pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška. Foto: ČTK
Zvláštní velvyslanec ČR pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška. Foto: ČTK

Cena listopadové dodávky megawatthodiny plynu na nizozemské burze TTF vylétla z dubnových zhruba dvaceti dolarů na začátku října na více než sto dolarů. Nyní se cena korigovala, obchodníci ale očekávají, že plyn bude v růstu dále následovat elektřinu. Pokud by se tak stalo, některé rodiny by své účty za energie prostě už nezaplatily. Vládní zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška vysvětluje, co je to energetická chudoba.

V rozhovoru se mimo jiné ptáme:

  • Kolik nás bude stát Green Deal?
  • Neohrozí nás exportéři ropy, ze kterých se stanou kvůli zelené ekonomice chudáci?
  • Čím by ve svém domě topil Václav Bartuška?

Ceny plynu rostou v Evropě i celém světě. Je ho přitom dost. Podle zvláštního velvyslance České republiky pro otázky energetické bezpečnosti Václava Bartušky je předčasné propadat panice, nakupovat si tlusté svetry a instalovat v panelácích krbová kamna. Zaprvé za nás kupodivu nejspíš část nákladů spojených se zdražováním energetických surovin někdo zaplatí, za druhé nevíme, jak tuhá nás čeká zima.

Jak významný vliv má na spotřebu energií počasí?

V Česku každý stupeň pod nulou znamená zvýšení denní spotřeby v řádu milionů kubíků plynu. Musí se zkrátka topit víc. V běžném roce se u nás spotřebuje okolo sedmi miliard kubíků plynu. Zhruba polovina jde na chemickou výrobu, primárně hnojiv. Druhá polovina pak představuje spotřebu domácností.

Pokud bude zima tuhá a dodávky nedostatečné, má stát nějaký plán, jak se v takovém případě bude plyn rozdělovat mezi domácnosti a průmysl? Kdo bude mít prioritu?

Každá země má stanovené postupy pro nouzový režim. Domácnosti jsou vždy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Rozhovory

Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější