Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babišův advokát žádá zastavení stíhání v kauze Čapí hnízdo. Podle nás to není trestný čin, říká obhájce

Státní zástupce by měl o dalším osudu kauzy Čapí hnízdo, ve které čelí trestnímu stíhání i premiér Andrej Babiš, rozhodnout v následujících týdnech. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Státní zástupce by měl o dalším osudu kauzy Čapí hnízdo, ve které čelí trestnímu stíhání i premiér Andrej Babiš, rozhodnout v následujících týdnech. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Advokát premiéra Andreje Babiše (ANO) navrhl státnímu zástupci Jaroslavu Šarochovi zastavení trestního stíhání v dotační kauze Čapí hnízdo. Obhájce šéfa hnutí ANO je přesvědčený, že v případu nejde o trestný čin. Advokát druhé obviněné, Jany Nagyové (dříve Mayerové), žádný návrh nepodal. Policie oba stíhá kvůli poškození finančních zájmů Evropské unie a kvůli dotačnímu podvodu. Babiš i Nagyová vinu dlouhodobě odmítají.

Policie už dříve navrhla oba obžalovat, dozorující státní zástupce Šaroch by se měl s podněty vypořádat do druhé půlky října. Je vysoce pravděpodobné, že jeho rozhodnutí, zda případ pošle k soudu, nebo stíhání zastaví, se do voleb veřejnost nedozví.

„Podali jsme doplňující návrh na zastavení trestního stíhání,“ řekl Deníku N Babišův advokát Michael Bartončík. „Náš důvod vychází z právního hodnocení celé věci. Tedy podle nás nejde o trestný čin,“ dodal s tím, že podle něj dodatečné důkazy nepřinesly nic nového.

Jeho bratr Josef Bartončík zastupuje druhou obviněnou, která před více než deseti lety žádala o padesátimilionovou dotaci z evropských fondů na farmu Čapí hnízdo na Benešovsku. Stavba celého areálu nakonec vyšla na více než miliardu korun.

Obhájce Nagyové žádný doplňující návrh nepodal. „My jsme se rozhodli nepodávat už žádné návrhy na doplnění. Počkáme na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Kauza Čapí hnízdo

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější