Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kandidátky pod lupou: Favorité vsázejí na komunální politiky, lístky nováčků plní důchodci

Infografika: Deník N
Infografika: Deník N

Data: Již příští pátek se otevřou volební místnosti. Lidé budou vybírat nové poslance z více než 5200 kandidátů. Na výběr budou mít například stavitele kosmodromů, provazochodkyni nebo žongléra. I taková povolání mohou voliči najít na hlasovacích lístcích.

To jsou na kandidátních listinách ale spíše atypické profese. U různých stran je možné sledovat, na jaké typy uchazečů o sněmovní mandáty vsadily a také proč.

Politické strany se v tuzemsku dlouhodobě potýkají spíše se stagnací, nebo dokonce propadem ochoty se angažovat. Na kandidátní listiny tak často, pokud nejsou výrazně otevřeny nestraníkům, vybírají své členy z nepříliš široké nabídky.

Může pro ně být velmi povzbudivé, pokud mohou využít služeb svých lokálních politiků. Pro letošní volby to platí ve velké míře zejména u tří nejsilnějších subjektů. Komunální a regionální politici mají více než polovinu míst na kandidátkách Pirátů a STAN, je jich bezmála 55 procent.

Zejména s ohledem na regionální charakter Starostů a nezávislých nejde o až takové překvapení. Ale i další uskupení disponují velkou řadou komunálních a krajských politiků. Například mezi kandidáty volební aliance Spolu jich je přes 37 procent a výrazné zastoupení mají i v řadách ANO. To dříve nebývalo zvykem.

Ukazuje to, že vládnímu hnutí se nyní podařilo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější