Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Odbourali jsme papalášství, radují se Piráti. Srážky z platu za absence jsou k ničemu jako zákaz alkoholu, oponuje Farský

Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Poslancům budou hrozit peněžité postihy, pokud neomluví svou nepřítomnost. To sice předpokládá platový zákon, ale Sněmovna se až v úterý usnesla na tom, že o srážkách z platu bude rozhodovat organizační výbor. Pro návrh hlasovalo 136 ze 170 přítomných poslanců, proti nebyl nikdo. Velké dopady to však mít nebude.

Zákon předpokládá, že při dvou neomluvených absencích za měsíc zákonodárce přijde o polovinu platu a paušálních náhrad za následující měsíc. Při čtyřech neomluvených absencích nedostane v dalším měsíci ani korunu.

„Odbourali jsem papalášské výhody, které mají poslanci proti běžně pracujícím,“ pochlubil se na Twitteru poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Usnesení však velké dopady mít nebude.

Organizační výbor, který bude mít na starosti kontrolu docházky, totiž bude poslanecké omluvenky pouze přijímat, nemá ale pravomoci na to, aby ověřoval, zda poslanci nelžou. Pravidla pro nahlašování nepřítomnosti jsou přitom poměrně benevolentní. Poslanec má třeba možnost oznámit absenci bez udání důvodu. Platný jednací řád také stanovuje, že poslanec by se měl omluvit předsedovi Sněmovny, pokud možno předem. Ale je možné dodat omluvenku i po absenci. Vzhledem k tomu, že zákonodárcům podle platového zákona hrozí ztráta půlky až celého platu, budou mít možnost obrátit se na organizační výbor a vše vysvětlit.

„Samo o sobě to nic nezmění. Žádné praktické dopady zřejmě nepocítíme, ale je to krok a já doufám, že Sněmovna bude schopná v tomhle volebním období to dořešit,“ řekl Deníku N předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). „Z mého pohledu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější