Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Oddlužení se zjednoduší, schválili poslanci. Na osobní bankrot dosáhne více lidí

Ilustrační foto. Zdroj: ČTK/Libor Zavoral
Ilustrační foto. Zdroj: ČTK/Libor Zavoral

Aktualizace 22. ledna 2019: Sněmovna schválila největší změny v osobním bankrotu od jeho zavedení v roce 2008. Novelu insolvenčního zákona navrhl Robert Pelikán ještě jako ministr spravedlnosti. Jeho velkorysé pojetí však poslanci zpřísnili, když odmítli i pozměňovací návrhy Senátu. Šance na oddlužení se sice oproti dosavadnímu stavu zvýší, podle zástupců neziskových organizací je to však nedostatečné. Deník N připravil podrobný přehled.

Z původního Pelikánova plánu neprošla nová sedmiletá varianta. Ta by lidem, kteří se na delší dobu uskromní a snaží se vydělávat, umožnila oddlužení i v extrémním případě, kdy by věřitelé nedostali vůbec nic.

Lidem se zato více otevře dosavadní pětiletá varianta. Soud totiž na začátku přestane posuzovat, zda je žadatel schopen splatit 30 procent dluhu. Šanci dá každému, kdo nebude mít nepoctivý záměr, jestliže má peníze na poplatky insolvenčnímu správci (obvykle zhruba 1100 korun měsíčně) a současně dokáže alespoň stejnou částku splácet i věřitelům.

Během pěti let by tak dlužník měl v součtu zaplatit přinejmenším 130 tisíc korun, z toho 65 tisíc pro správce a 65 tisíc věřitelům.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Exekuce

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější