Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Města dávají stovky bytů chudým lidem z ubytoven. Situace je tak špatná, že se s tím musí něco dělat, říkají experti i politici

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Velká města jako Praha, Brno, Ostrava či Liberec začala pronajímat obecní byty stovkám nejchudších obyvatel bez domova. Politické reprezentace se rozhodly nečekat na zákon o sociálním bydlení, který po několikaleté přípravě spadl loni ve Sněmovně pod stůl, a řeší bydlení pro sociálně slabé samy za sebe.

Přispěl k tomu příklad Brna, kde se ukázalo, že takový přístup funguje v praxi. Ale také to, že právě ve větších městech je potřebných lidí bez střechy nad hlavou tolik, že už bylo neúnosné jejich situaci neřešit.

„Zdá se, že i města, která dosud řešila bezdomovectví represivně, si začínají uvědomovat, že situace je tak špatná, že se s tím musí něco dělat,“ myslí si Vít Lesák, ředitel Platformy pro sociální bydlení. Jde o sdružení neziskových organizací působících v sociální práci, které už šest let městům radí, jak dostávat lidi z ulice do běžného bydlení.

„Na hodně radnicích sedí teď po komunálních volbách politici, kteří jsou tomu otevřenější než dřív,“ říká Lesák. Paradoxně k tomu přispěl i neúspěch zákona o sociálním bydlení. „I když nebyl přijatý, byl to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Chudoba

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější