Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co se mění v povolebním Německu? Lze očekávat větší asertivitu, říká expert

Olaf Scholz (SPD), pokud sestaví novou německou vládu, zemi na hlavu asi nepostaví. Po volbách je ale třeba uklidit. Kolín nad Rýnem. Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters
Olaf Scholz (SPD), pokud sestaví novou německou vládu, zemi na hlavu asi nepostaví. Po volbách je ale třeba uklidit. Kolín nad Rýnem. Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Německo čeká na novou vládu, kterou se pokusí se Zelenými a liberální FDP vyjednat vítěz voleb, sociální demokrat Olaf Scholz. „Trojkoalice budou běžným zjevem, na který si Němci budou muset zvyknout,“ říká v rozhovoru s Deníkem N Miroslav Kunštát z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd UK.

Stále pokračuje fragmentace německé politické scény a utváření většinových koalic je čím dál složitější. Po éře Angely Merkelové se začne psát nová kapitola německých dějin.

„Německo si ve svém vlastním zájmu musí uvědomit, že už nelze být jen černým pasažérem a konzumentem transatlantické bezpečnosti. V tomto smyslu éra Německa coby civilní mocnosti, která klade důraz na multilateralismus a jeho instituce, patrně skončí,“ domnívá se expert Kunštát.

Doba velkých státotvorných stran, kterými byla sociální demokracie a křesťansko-demokratická unie, je po těchto volbách definitivně pryč. Co se to s Německem vlastně stalo?

Nelze říci, že by jen tyto dvě jmenované strany byly v minulosti „státotvorné“, zvlášť když se podíváme například na dlouhá období vládního angažmá liberální FDP. Nicméně k fragmentaci stranickopolitického systému dochází už delší dobu a o „dinosaurizaci“ tzv. velkých lidových stran (CDU, CSU, SPD) se mluví už od konce 80. let. Je to ona „únava z partají a politiky“ (Partei-und Politikverdrossenheit).

Hlavní důvod je jasný a spočívá v 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Angela Merkelová

Německo

Rozhovory

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější