Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Orbán je přítel, když se mu to hodí. Nahlížíme za kulisy Babišova vztahu s maďarským premiérem

Premiér Andrej Babiš přivítal v Kramářově vile v Praze maďarského premiéra Viktora Orbána. Foto: Gabriel Kuchta/Deník N
Premiér Andrej Babiš přivítal v Kramářově vile v Praze maďarského premiéra Viktora Orbána. Foto: Gabriel Kuchta/Deník N

Premiér Andrej Babiš se zpočátku vedle maďarského premiéra Viktora Orbána, politika s autokratickými sklony, ostýchal ukazovat, nyní ho využije jako trumf v horké fázi předvolební kampaně. Vztah obou mužů tvoří složitý propletenec zájmů, v jejichž středu je Babišův mnohamiliardový byznys v Maďarsku. Orbán to ví a styky se svým českým protějškem začal tím, že mu to dal najevo.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na Čapím hnízdě panuje uvolněná atmosféra a Andrej Babiš (ANO) ještě ve funkci ministra financí se ukazuje jako skvělý hostitel. Krouží mezi pozvanými diplomaty a neformálně se s nimi baví o domácí i evropské politice.

Tehdy, při natáčení dokumentu Matrix AB z roku 2015, zachytily mikrofony konverzaci budoucího českého premiéra s maďarským velvyslancem Tiborem Petöem.

„Tady to není tak dobré jako v Maďarsku. Tam mají celou vládu a mohou rozhodovat. Tady se pořád diskutuje, zasedají komise, je to nesmysl,“ stěžuje si Babiš anglicky velvyslanci.

„Ale nejdůležitější figurou je premiér (Orbán). Rozhoduje o všem,“ podotýká velvyslanec Babišovi.

„Když se setkám s vaším premiérem, ukamenují mě tu: potkat Orbána, jsem jako on, ohrožení demokracie…,“ vtipkuje Babiš.

„Můžeme to zařídit jinak. Najdeme cestu…,“ navrhuje Petö.

Už v roce 2015 Babišovi Orbán imponoval a zajímal ho. Tehdy se ale šéf ANO bál o svůj obraz v Evropě i doma. Nyní je vše jinak. Babiš už se nefotí s francouzským premiérem Emmanuelem Macronem, i když s ním ANO sdílí v Evropském parlamentu společnou liberální frakci Renew, kde je paradoxně i maďarské opoziční liberální hnutí Momentum.

Dnes se Babiš o svůj image v blízkosti Orbána nestrachuje, z maďarského premiéra naopak dělá jeden z hlavních taháků v kampani před nadcházejícími sněmovními volbami.

„Můj přítel Viktor Orbán,“ opakuje Babiš na sociálních sítích, ve své knize i občanům. A zve maďarského premiéra do Ústeckého kraje, kde kandiduje, aby před hlasováním zaujal váhající voliče.

„Když se Babiš stal premiérem, myslel si, že bude zajímavým i pro západní politiky,“ vysvětluje analytik z Asociace pro mezinárodní otázky Vít Dostál. „To se postupně proměnilo a na Západě se mu nepodařilo vytvořit vazby. Vypadá to, že budování těchto vztahů už vzdal a Orbána si vybral, aby získal body i doma,“ říká. Upozorňuje také na dva roky starý průzkum CVVM, podle nějž tehdy Orbánovi důvěřovalo 34 % dotázaných Čechů.

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka (dříve ČSSD) vzpomíná, že za jeho vlády se Babiš o Orbánovi

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější