Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nad Českem visí hrozba výdajové pasti. Politici řešení nenabízejí

Česko na rozcestí. Buď zvýší daně, nebo radikálně proškrtá výdaje. Ilustrační foto: ČTK
Česko na rozcestí. Buď zvýší daně, nebo radikálně proškrtá výdaje. Ilustrační foto: ČTK

Analýza: Českou předvolební kampaň opět ovládla migrace. Stranou tak zůstává klíčové téma následujících desetiletí – jak se při stárnoucí populaci vyhnout rozvratu veřejných financí. Politické strany nabízejí recept, který ale ze své podstaty nemůže být řešením.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Rok 2071 je hodně vzdálená budoucnost. Jestli se futurologové trefí, bude tou dobou široce rozšířená jaderná fúze, lidé budou žít v automatizovaných domech a lidstvo bude blízko postavení vesmírného výtahu. Tak daleko do budoucnosti se dívají i ekonomové, jejich předpovědi jsou ale v případě českých veřejných financí výrazně pesimističtější než výhledy technologického pokroku.

Předpovědět vývoj v následujících padesáti letech je samozřejmě obtížné. Národní rozpočtová rada, která dohlíží na veřejné finance, vychází z jejich aktuálního nastavení a demografických předpovědí. Středobodem tuzemských rozpočtů jsou a budou starobní důchody. V Česku už nyní tvoří téměř třetinu výdajů státu a tento podíl se při stárnoucí populaci bude za současného nastavení systému dále zvyšovat.

Nejde jen o to, kolik půjde na samotné důchody. S ubýváním lidí v produktivním věku bude stát vybírat méně na daních a pojistném na sociální zabezpečení. Protipohybem by mělo být přibližování České republiky vyspělejším zemím, předpokládaný nárůst mezd ale tento trend nezvrátí. V roce 2071 dosáhne podle rady veřejný dluh úrovně 334,1 procenta HDP.

Zatímco aktuálně se výdaje na důchody pohybují pod osmi procenty hrubého domácího produktu, v době odhadované největší zátěže by systém spotřebovával za rok více než

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Jak Babiš změnil Česko

Osobní finance

Sněmovní volby

Veřejné finance

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější