Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česko přestává být montovnou. Důležité vlastnosti inovačních lídrů mu ale chybí

Děti jsou zpět ve škole. Podle srovnávací studie ale ztratily tři měsíce výuky. Ilustrační foto: Adobe Stock
Děti jsou zpět ve škole. Podle srovnávací studie ale ztratily tři měsíce výuky. Ilustrační foto: Adobe Stock

Od konce komunismu Česko zažívá silný ekonomický růst, který táhnou zahraniční investoři i domácí podniky. Hospodářství země dosud do značné míry stálo na fenoménu levné práce a exportu zboží s nižší přidanou hodnotou. To se postupně mění. Příští vlády ale podle expertů musí vyřešit především to, jak Čechy připravit na zcela nové typy práce, které přinášejí inovativní technologie.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Finsko dnes většina lidí vnímá jako inovačního lídra, který dal světu Nokii, operační systém Linux nebo populární mobilní hru Angry Birds. Ještě začátkem 90. let šlo ale o zemi, kde hrály prim strojírenství a tradiční papírenský průmysl. A taky šlo o stát, který se potýkal s velkými finančními problémy.

V 80. letech se finské podniky začaly více zadlužovat a ve velkém se rozšířily spotřebitelské půjčky. Země bohatla na dluh. Tamní banky se navíc pouštěly do čím dál rizikovějších obchodů. Výsledkem byla ekonomická krize, kterou ještě znásobil rozpad Sovětského svazu, do té doby jednoho z největších obchodních partnerů Finska.

Mezi lety 1990 až 1993 se ekonomika severské země propadla více než o třetinu a nezaměstnanost se vyšplhala ke 20 procentům. Právě tehdy ale Finsko vsadilo na inovace.

„Od roku 1993 se veřejné a firemní výdaje na vědu a výzkum začaly každým rokem zvyšovat o deset procent. Byla to manifestace boomu IT průmyslu, který táhla Nokia. High-tech inovace orientované na vývoz se staly cestou z krize,“ vzpomínal po letech Esko-Olavi Seppälä z Vědecké a technologické rady Finska.

Investice do moderních technologií se vyplatily. Následoval strmý růst ekonomiky symbolizovaný úspěchem Nokie, která se na přelomu tisíciletí stala největším výrobcem mobilů na světě. Nástup smartphonů značka nezachytila, takže ji následně postihl ústup ze slávy. Finské hospodářství to ale nepoznamenalo. Dlouhodobě posiluje, čemuž dnes pomáhají jiné, méně známé technologické společnosti. Ty loni obstaraly celkem polovinu tamního vývozu a vytvořily přes čtvrtinu hrubého domácího produktu.

V letošním inovačním indexu Evropské komise Finům patří druhé místo za Švédy. Jak si vede Česko? Ve zmíněném žebříčku země obsadila až 17. místo a od vstupu do Unie si polepšila jen o dvě příčky. Finsko oproti Česku boduje ve výdajích na vědu a výzkum, v počtu vysokoškoláků a podpoře celoživotního vzdělávání nebo v množství inovativních podniků. Právě to jsou některé z oblastí, na něž by se příští česká vláda po volbách měla podle odborníků zaměřit.

V článku se dále dočtete

  • Jaké recepty na výzvy modernizace nabízejí programy stran před volbami.
  • Kolik pracovních míst může v tuzemsku zmizet, pokud se země nepustí do větší podpory inovací.
  • V čem přesně země zaostává v oblasti vzdělávání.

Víc peněz za méně práce

Proč Česko za unijní špičkou inovátorů zaostává? Výmluvné je srovnání s 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Jak Babiš změnil Česko

Sněmovní volby

Technologie

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější