Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Neočkovaný kandidát na ministra zdravotnictví znervózňuje Piráty a STAN. Oslabuje to jeho šance, říká Rakušan

Lídři koalice Pirátů a Starostů musí odrážet kritiku ohledně kandidáta na ministra zdravotnictví Ondřeje Dostála. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Lídři koalice Pirátů a Starostů musí odrážet kritiku ohledně kandidáta na ministra zdravotnictví Ondřeje Dostála. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Piráti a Starostové řeší krátce před volbami personální problém. Jejich hlavní kandidát na ministra zdravotnictví právník Ondřej Dostál čelí kritice za to, že není očkovaný. Předseda STAN Vít Rakušan připouští, že Dostálův postoj může koalici poškodit. Podle šéfa mediálního odboru Pirátů Mikuláše Ferjenčíka uchazeč o vládní post zastává „specifický názor“.

Česko zatím ani zdaleka nedosahuje proočkovanosti, která je nutná pro vytvoření kolektivní imunity. Plné očkování má jen zhruba 65,3 % lidí nad šestnáct let a vakcinace nových zájemců postupuje jen velmi pomalu. Odborníci se shodují, že je klíčové přesvědčovat o výhodách očkování a vyvrátit neopodstatněné obavy.

Kandidát na ministra zdravotnictví za Piráty a Starosty má přitom k vakcíně dlouhodobě rezervovaný postoj. „Nutit mně a mým dětem s protilátkami očkování je jako nutit Chucku Norrisovi ochranku. Radši očkujme rizikové,“ prohlásil před dvěma měsíci Ondřej Dostál.

Minulý týden navíc Dostál na Twitteru odstartoval anketu, zda má vůbec médiím sdělit, jestli je očkovaný. Poté co se větší část lidí vyslovila pro sdělení této informace, Dostál napsal, že na očkování nebyl. Má údajně dostatek protilátek po prodělání covidu.

Za jeho postoj to krátce před volbami schytává celá koalice. Například premiér Andrej Babiš poukázal v obou posledních předvolebních debatách na to, že „pirátský“ kandidát není očkovaný (shrnutí diskusí si můžete přečíst zdezde).

Dostálovy postoje k očkování už řeší představitelé volebního bloku. „My o tom samozřejmě vedeme diskusi. Já za sebe říkám, že jsem z jeho výroků šťastný

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Sněmovní volby

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější