Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdo vyhrál německé volby? Angela Merkelová

Armin Laschet (CDU) a Olaf Scholz (SPD) a v pozadí Angela Merkelová (CDU). Koláž: Deník N, foto Kai Pfaffenbach, Reuters a  Dirk Vorderstraße, CC BY 2 0
Armin Laschet (CDU) a Olaf Scholz (SPD) a v pozadí Angela Merkelová (CDU). Koláž: Deník N, foto Kai Pfaffenbach, Reuters a  Dirk Vorderstraße, CC BY 2 0

Analýza: Po 16 letech s Angelou Merkelovou v čele spolkové republiky je zřejmé, že ji Němci už nyní postrádají. Ukazují to výsledky parlamentních voleb, ve kterých kancléřčina strana CDU získala historicky nejméně hlasů právě proto, že kandidát konzervativců nebyl ani nechtěl být Angelou Merkelovou. Naopak konkurenční sociální demokracie se zdvihla z politického dna zejména proto, že jejich lídr se záměrně stylizoval jako její klon.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Prázdné místo, které Angela Merkelová po svém odchodu z německé politiky zanechává, je jedním z klíčových faktorů, který zamíchal parlamentními volbami.

Nejen její strana CDU si nevěděla rady, jak ji nahradit jako předsedkyni.

Ani voliči se nemohli rozhodnout, kdo by ji měl vystřídat v kancléřském úřadu. Z jednoho prostého důvodu:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Angela Merkelová

Německo

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější