Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Online: Německé volby vyhráli sociální demokraté SPD, šéfové stran začnou debatovat o koalicích

Příznivci SPD se radují po ohlášení prvních odhadů. Foto: ČTK
Příznivci SPD se radují po ohlášení prvních odhadů. Foto: ČTK

Němci včera rozhodovali o další budoucnosti své země, kterou 16 let vedla kancléřka Angela Merkelová. Kdo ji nahradí? Sčítání výsledků a situaci v Německu sledujeme v online reportáži.

Německo bude mít po 16 letech v čele jiného lídra než Angelu Merkelovou. Odcházející kancléřka se ujala moci v roce 2005, následně vyhrála čtvery volby v řadě a provedla Německo několika krizemi. Ve speciálu věnovaném odchodu nejmocnější ženy světa se ohlížíme za její érou: rozebíráme, jaký byl svět v roce jejího nástupu, jaké měla vztahy se světovými státníky nebo co zanechala dalším generacím.

Aktuální situaci a sčítání výsledků v Německu sledujeme online.

Sledujeme: Německo

Ruská invaze na Ukrajinu předloni v únoru přivedla vztahy Moskvy a Západu do nejhlubší krize za desítky let. Rusko opakovaně odmítá, že by uvažovalo o útoku na NATO. Ruský prezident Vladimir Putin nedávno za naprostý nesmysl označil varování, že jeho země by mohla zaútočit na Pobaltí, Polsko nebo Česko. Jde podle něho jenom o strašení lidí.

Z 32 členů NATO šest sdílí hranici s Ruskem.

Rusko má v posledních měsících převahu ve válce na Ukrajině, která se vyznačuje jak zákopovými boji ve stylu první světové války, tak nasazením moderních technologií, zejména dronů. Moskva kontroluje skoro pětinu ukrajinského území, včetně Krymu, který anektovala už v roce 2014.

„Pozorujeme, že Rusko produkuje velké množství válečného materiálu a že všechen tento materiál neposílá na frontu na Ukrajině… takže v roce 2029 bychom měli být připraveni,“ říká Breuer, podle kterého jde „o hrozbu za pět až osm let“.

Reuters uvádí, že podle Kyjeva jeho ozbrojené síly mají asi 800 000 mužů a žen. Putin loni v prosinci nařídil, aby se ruská armáda rozšířila o 170 000 příslušníků na 1,3 milionu. Ruské vojenské výdaje také několikanásobně přesahují ty ukrajinské. (ČTK)

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Angela Merkelová

Německo

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější