Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Soukupovi čínští investoři se stahují, ministryně za ANO zaskočila vlastní poslance a Kušnarenko šéfem pražských muslimů

Tištěný Deník N najdete každý týden od pondělí do pátku na pultech trafik. Foto: Deník N
Tištěný Deník N najdete každý týden od pondělí do pátku na pultech trafik. Foto: Deník N

Dnešek byl nabitý. Přinesli jsme zprávu o problémech v impériu Jaromíra Soukupa, o plánu ministryně Dostálové, který budí rozpaky i mezi jejími spolustraníky, rozhovor s Erikou Stárkovou ze seriálu Most!, zahraniční zprávy, informaci o volbě šéfa pražských muslimů… Dnes měl Jan Tvrdoň z čeho vybírat.

Ze společností Jaromíra Soukupa se mají v blízké budoucnosti stáhnout čínští investoři. „Po oznámení politických ambicí pana ředitele jsme se rozhodli, že už se na tom příběhu nechceme podílet,“ řekl Jakubu Zelenkovi vysoce postavený zdroj blízký čínské společnosti CEFC Europe i Soukupovu mediálnímu impériu. Informace následně potvrdily další dva vysoce postavené zdroje obeznámené se situací kolem čínských investic. Sám Soukup ani po opakovaných osloveních věc nevyvrátil, následně vydal prohlášení, kde Deník N poplival za zprávu i za to, že jsme se jej údajně na toto nezeptali. No, zeptali…

Dycky Most! Erika Stárková v rozhovoru s Renatou Kalenskou probraly herectví, toleranci mezi lidmi, politiku a řadu dalších věcí. „Proč se ti lidé radši nesnaží o tom mluvit z očí do očí a pochopit třeba i druhou stranu?“ ptá se v interview herečka.

Ministryně pro místní rozvoj přemýšlí, že by část příjmu z daní z nemovitých věcí mohl stát vzít obcím. Těm dnes jde celý výběr této daně. Peníze by podle jejích představ mohly jít do nového Státního fondu podpory investic. Asi nepřekvapí, že z této myšlenky starostové obcí a opozice zrovna neskáčou nadšením metr dvacet. Ale zaskočeni jsou i straničtí kolegové Kláry Dostálové. Třeba poslanec Jan Kubík Deníku N řekl, že se o tom dozvěděl z televize a nápad podle něj jaksi trochu postrádá smysl. Více v mém (slovy klasika – cituji sebe) dnešním textu. Třeba šéf hnutí STAN Petr Gazdík na tento článek už reagoval v tom smyslu, že starostové by v případě realizace návrhu vyšli protestovat.

Zajdeme na drink, slečno? píšou řidiči Taxify klientkám. Kritice, že má mezeru v ochraně osobních údajů, čelí služba Taxify především na Slovensku. V Česku se nedávno systém změnil a řidiči už telefonují přes anonymní bránu. Ještě donedávna ale čísla klientů také viděli. Řada zákaznic si stěžuje, že jim šoféři posílají soukromé zprávy. Případ popsali Hana Mazancová s Janem Wirnitzerem.

Turecko je první muslimskou zemí, která se tvrdě vymezila vůči čínskému zacházení s Ujgury. „Politika systematické asimilace, kterou čínské úřady uplatňují vůči ujgurským Turkům, je obrovskou hanbou lidstva,“ tvrdí Ankara. Případ sleduje Magdalena Slezáková. Již dříve dělala naše expertka na Asii rozhovor s Ujgurem, který v Česku podal přímé svědectví o čínských táborech. Fakt otřesné.

Dnes jsme nabídli také profil nové šéfky německé CDU. Annegret Kramp-Karrenbauerová si zatím počíná dobře, alespoň co se týče hodnocení od veřejnosti. Od Angely Merkelové se její nástupkyně pomalu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější