Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Brání Babiš naše chalupy a auta, nebo svou moc a kšefty?

Uprchlíci a obrana proti nim. To je téma, které si Andrej Babiš a Viktor Orbán zvlášť oblíbili. Ilustrační foto: Adobe Stock
Uprchlíci a obrana proti nim. To je téma, které si Andrej Babiš a Viktor Orbán zvlášť oblíbili. Ilustrační foto: Adobe Stock

Komentář Jana Moláčka: Andrej Babiš v závěru kampaně vsadil na polarizaci, šíření strachu a eskalaci negativních emocí. Tedy na strategii, která je funkční ve dvou ohledech. Spolehlivě mobilizuje Babišovy voliče a zabírá i na nevoliče, bohužel stejně spolehlivě degraduje politickou kulturu i veřejnou debatu, a vytváří tak další překážku, kterou bude Česko muset překonat, pokud se ve volbách rozhodne vydat směrem ke standardním demokratickým politickým poměrům.

Babiš vtáhl do své předvolební kampaně Viktora Orbána a Donalda Trumpa. Toho prvního přímo – maďarský premiér tento týden ochotně poskytl kulisu svého plotu na hranici se Srbskem k Babišovým tirádám proti uprchlíkům, před kterými slibuje Česko chránit.

Co na tom, že k nám žádní nemíří, a pokud tu nějací jsou, většinou jen proto, že sice dokázali přeplout moře na nafukovacím člunu, ale nepřekonatelnou překážkou na cestě do Německa se pro ně stala „zrekonstruovaná“ D1, respektive bdělá policejní hlídka na ní? Kdo by se takovými drobnostmi zabýval. Viktor Orbán tak těsně před hlasováním dorazí i na Babišův volební mítink do Ústí nad Labem.

Babiš pochopitelně dobře ví, že Evropská unie je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Sněmovní volby

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější