Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Financial Times: Evergrande a konec čínského modelu „stavět, stavět, stavět“

Budovy společnosti Evergrande v čínské metropoli Pekingu. Dluhy firmy převyšují český hrubý domácí produkt. Foto: ČTK
Budovy společnosti Evergrande v čínské metropoli Pekingu. Dluhy firmy převyšují český hrubý domácí produkt. Foto: ČTK

Velkolepý rozpad realitní skupiny, jejíž hodnota byla v roce 2020 odhadnuta na 41 miliard dolarů, odhaluje hluboké nedostatky v pekingské strategii růstu.

Rozsah čínské realitní bubliny přibližuje dramatické video natočené v srpnu v jihozápadním městě Kchun-ming. Je v něm slyšet, jak diváci křičí úžasem nad tím, jak během necelé minuty 85 000 řízených výbuchů zdemoluje patnáct výškových obytných domů.

Nedokončené budovy, z nichž se skládal komplex nazvaný Sluneční město II, stály od roku 2013 prázdné. Jednomu developerovi totiž došly peníze a druhý našel na stavbě vady. „Tato městská jizva, která stála téměř deset let, má konečně zásadně nakročeno k uzdravení,“ psalo se po demolici v článku v oficiálním kchun-mingském deníku.

Takové „městské jizvy“ jsou běžné po celé Číně. Evergrande je totiž nejzadluženější realitní firma na světě a trpí nedostatkem likvidity, který by se mohl ukázat jako fatální. Krize společnosti, jejíž akcie ještě před dvěma lety patřily k nejhodnotnějším realitním akciím na světě, svědčí o rychlosti, s níž se může rozplynout firemní majetek, i o závažných kazech čínského modelu růstu.

Evergrande je při vší dramatičnosti svého krachu pouze symptomem mnohem většího problému. Rozsáhlý

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější