Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fiala a Bartoš: Jací by byli premiéři

Převzít vládu po Andreji Babišovi (ANO) se snaží dvě opoziční koalice, tedy jejich lídři: Petr Fiala (Spolu) a Ivan Bartoš (Piráti a STAN). V průzkumech sice za hnutím ANO zaostávají, šanci vládnout ale mají. Ve volebním speciálu přinášíme rozhovory s oběma lídry, jejich velmi podrobné profily i pohled na to, jak by jejich strany řešily konkrétní problémy, které se vás týkají.

Profil Petra Fialy: Sám sebe definuje jako intelektuála a konzervativce, který mimo jiné obdivuje Jamese Bonda a poslouchá jazz. Zjistit, jaký předseda ODS skutečně je, však není jednoduché. Patří totiž k méně čitelným politikům, emoce příliš nedává znát. Přibližujeme životní cestu i osobnost kandidáta koalice Spolu na premiéra.

Profil Ivana Bartoše: V čele Pirátské strany stojí od prvního sjezdu v roce 2009. Za tu dobu se stal nejen jejím symbolem a tváří, ale také člověkem, který má ambice postavit se do čela vlády. Popisujeme, jak se předseda Pirátů v průběhu let měnil a vyvíjel.

Rozhovor s Petrem Fialou: „Pokud početně vyjde, že Andrej Babiš bude moci udělat koalici s SPD a komunisty, udělá ji,“ říká lídr Spolu. Tvrdí také, že ODS je v názoru na spolupráci s ANO jednotná. Prezident Miloš Zeman podle něj bude muset respektovat vůli voličů.

Rozhovor s Ivanem Bartošem: „Já prostě věřím, že lidé jsou ze své podstaty dobří a chtějí mít dobrou správu země, tudíž nemůžeme používat metody mafiánů a manipulátorů. A jestli je tu poptávka po tom být tvrdý, já si myslím, že dost tvrdí jsme,“ říká lídr koalice Pirátů a STAN. Doufá, že Miloš Zeman si rozmyslí svůj avizovaný plán jmenovat vítěze voleb sestavením vlády a prodlužovat stav kabinetu bez důvěry tak dlouho, jak jen to půjde.

Program Spolu a Pirátů a STAN: Co chystají opoziční koalice pro rodiny s dětmi, seniory nebo životní prostředí? Vybrali jsme několik běžných životních situací a na základě programů popisujeme, jak by je obě koalice chtěly řešit.

Společné vládnutí: Slovenská zkušenost ukazuje, že široké koalice mohou fungovat, vyžadují si ale výjimečnou schopnost vyjednávat. Také však mohou ztroskotat na nekompromisních postojích aktérů.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Opoziční koalice

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější