Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Koláčky s kachním vejcem a králík na Měsíci. Vítejte na druhém nejdůležitějším čínském svátku

Měsíční koláček. Bez něj si čínský svátek středu podzimu představit nelze. Foto: Jana LeBlanc
Měsíční koláček. Bez něj si čínský svátek středu podzimu představit nelze. Foto: Jana LeBlanc

Malajsijský deník Jany LeBlanc: Číňané v polovině uplynulého týdne slavili svůj druhý největší svátek – svátek středu podzimu nebo také svátek měsíčních koláčků. Podle lunárního kalendáře to byl den s nejjasnějším úplňkem, se kterým také končí léto. Jelikož Malajsie má velmi početnou čínskou komunitu (podle posledního sčítání lidu v roce 2010 tvoří etničtí Číňané přes 40 % populace), slavilo se i v hlavním městě Kuala Lumpuru. Kvůli covidu však úplně jinak než v minulých letech.

„Nebude to velké, ale koláček si dám,“ dívá se mi do očí mladý muž, který si říká anglicky Peter a právě mi podává porci wantanských nudlí, co jsem si objednala k obědu. Sníst je musím na chodníku, protože ačkoliv restaurace v Malajsii oficiálně otevřené být mohou, málokterá skutečně je. Peterovy nudle jsou nedaleko Petaling Street, která je malajsijským centrem Čínské čtvrti, jsou vyhlášené a vyprodané bývají už dlouho před polednem. Přesto měl v uplynulých čtyřech měsících celostátní uzávěrky co dělat, aby byznys udržel při životě.

Tohoto Malajsijce covid vystěhoval do auta. Foto: Jana LeBlanc

Spoustě jiných se to nepovedlo, a tak v den oslav procházím ve čtvrti kolem zavřených podniků, polorozpadlých stánků a muže, kterého covid vystěhoval do auta. Je tu mrtvo. A není nic smutnějšího, než když si chcete koupit lampion nebo měsíční koláček, a pokud už najdete otevřený obchod, prodává roušky. „Lampionů jsem letos objednal pár. Není, kdo by je kupoval,“ říká mi majitel jednoho z obchodů, který ale večer stejně jeden rozsvítí a obejde s ním dům. Jeho malí vnuci podzimní festival milují a hlavně kvůli nim bude rodinná večeře, koláčky i lampiony. Nám naštěstí slavnostní dekorace taky chybět nebude – koláčky jsem koupila před pár týdny a lampion vyrobil syn v rámci školkového projektu.

Koláček s kachním vejcem a durianem

Svátek středu podzimu se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Deník z ciziny

Jihovýchodní Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější