Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slovenská zkušenost ukazuje, že Babiš může jít i do nečekaných koalic

„Mikuláš Dzurinda se ukázal jako naprosto výjimečný vyjednávač. I když byla situace už úplně tragická, tak zvládal vyjednávání s lidmi, se kterými si ideologicky vůbec neseděl,“ popisuje sociolog Michal Vašečka.
„Mikuláš Dzurinda se ukázal jako naprosto výjimečný vyjednávač. I když byla situace už úplně tragická, tak zvládal vyjednávání s lidmi, se kterými si ideologicky vůbec neseděl,“ popisuje sociolog Michal Vašečka.

Široké koalice mohou fungovat, vyžadují si ale výjimečnou schopnost vyjednávat. Tak by se dalo shrnout poučení z posledních dvaceti let slovenské historie. Ta také ale ukazuje, že koalice mohou padnout na nekompromisních postojích aktérů.

Zvířátka nebývají nejčastějším motivem předvolebních kampaní. V roce 2002 se však ve slovenských ulicích objevil netradiční billboard tehdejší nejsilnější vládní strany SDKÚ. Na potenciální voliče se z něj koukali bílý pes a rezavá kočka v pohodovém objetí. Velký nápis hlásal: „Bylo těžké spojit různorodé. Dokázali jsme udržet koalici. Díky tomu jsme na prahu NATO a EU.“

Plakát odkazoval na náročné fungování nesourodého partnerství pravicových, levicových a dalších stran, které zemi vedlo mezi lety 1998 až 2002.

S velkým zjednodušením by se totiž slovenské vlády posledních dvou dekád daly zařadit do dvou kategorií. Na jedné straně jasná dominance Směru s menšími koaličními partnery a díky tomu stabilita. Na druhé straně širší koalice se stranami v rovnocennějších pozicích a s pestřejšími osudy.

Těsně po období mečiarismu dokázaly jen dvě z nich vydržet u moci čtyři roky, na Slovensku se dnes označují jako první a druhá Dzurindova vláda. Další koaliční sestava Ivety Radičové nevydržela ani dva roky a aktuální Slovenská vláda, ve které Igora Matoviče nahradil Eduard Heger, se neustále otřásá.

Ivan Mikloš, bývalý ministr financí a místopředseda vlády, působil v obou Dzurindových vládách – včetně té první se zvířátky na plakátě – i ve vládě Ivety Radičové. Podle něj leží klíč ke stabilní vládě už v jednáních na samotném začátku.

„My jsme to dělali v Dzurindových vládách tak, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Opoziční koalice

Slovensko

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější