Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Draslíkový muž, Hamáček v ringu s Babou Jagou a výsostné zájmy

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Dnešní dění v Notesu shrnuje Barbora Němcová.

Prezident Miloš Zeman dnes po devíti dnech opustil nemocnici, kde byl kvůli dehydrataci a mírnému vyčerpání. Ochranka nemocnice novinářům zakázala fotografie nebo záznamy odjíždějícího prezidenta. Přesto se ale Zemana zachytit podařilo, a přihlížejícím prezident dokonce zamával a něco říkal, ale nebylo ho slyšet. Podle šéfa protokolu Kruliše Zeman prohlásil, že se cítí dobře, a zmínil, že mu lékaři aplikovali draslík. Cítí se proto být posílen silou draslíku. Podle videozáznamu se na konci odpovědi prezident označil za „draslíkového muže“.

Zeman poté zamířil rovnou do zámku v Lánech, kde jednal s ministryní financí Alenou Schillerovou. „Hlava mu myslela,“ zhodnotila po jednání ministryně to, jak na tom prezident je. Zeman se sešel i se zástupci ODS a ke schůzce si kromě vody dal podle fotografie i víno a ještě něco tmavého. Posléze Zemana navštívil i šéf SPD Okamura (to už byla na stole jen voda).

Ministryně práce Jana Maláčová si myslí, že ČSSD má PR dobré, předseda Jan Hamáček je vidět a nízké preference jsou podle ní k zamyšlení. „Nevlastníme velká vydavatelství, velká periodika a několik rozhlasových stanic. Nemůžeme měsíčně za PR utrácet miliony,“ říká ministryně v oranžovém dresu v rozhovoru s Hankou Mazancovou a Michalem Tomešem. A došlo i na rozpočet, deficit, důchody…

Jana Maláčová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Volby jsou už za dveřmi a favorité i outsideři už přemýšlejí (a naznačují), s kým by eventuálně po volbách šli do koalice a s kým rozhodně ne. A zdá se, že složit pohodlnou, stabilní a kompaktní většinu nemusí být vůbec jednoduchý úkol. O krásách i strastech možných nových koalic píše v analýze Jan Tvrdoň.

Sezona volebních spotů v České televizi byla odstartována. A je rozhodně na co se dívat. Premiér Babiš se svými lidmi vsadil na naprostou negaci. Mnohem pozitivněji laděný spot představila koalice Spolu, která apeluje na spojování. Piráti a STAN vytáhli do boje s „vyháněním pijavic“.

Doby Rakouska-Uherska nebo první republiky, kdy byli úředníci váženým stavem a mohli si dát i na náhrobek, že byli úředníky, jsou dávno pryč, říká v rozhovoru první superúředník české státní správy Josef Postránecký. Hovoří i o zákonu o státní službě a o tom, jak se vypořádával s jeho kritikou.

Česko zaslalo do Ruska žádost o identifikaci agentů vojenské rozvědky GRU, kteří útočili ve Vrběticích. A z Moskvy už přišla odpověď: „S ohledem na ochranu výsostných zájmů Ruské federace vaši právní pomoc vyřizovat nebudeme.“ Více v článku Lukáše Prchala.

Premiér Andrej Babiš v závěru kampaně vytáhl těžký kalibr – protiimigrační rétoriku a nyní i maďarského premiéra Viktora Orbána. Babiš „přítele Orbána“, jak mu premiér říká, příští týden vezme na vyjížďku po Ústeckém kraji, vystoupí společně na mítinku a na oběd půjdou do restaurace na Větruši, kde hnutí ANO zahajovalo kampaň a kde premiéra konfrontoval jeho syn Andrej. Okolí premiéra o návštěvě Orbána příliš mluvit nechtělo s odkazem na to, že návštěva má být „překvapení“. Více si o „překvapení“ můžete přečíst v článku Markéty Boubínové a Lukáše Prchala.

Covid je každodenním tématem poslední více než rok a půl, strany a hnutí o něm ale před volbami příliš nemluví. Jaké jsou dosavadní vrcholy a propadáky kampaně? Co se ještě může stát před volbami a po nich? Hosty speciálu Studia N byli politolog Petr Just a konzultantka Alžběta Králová.

Ministryně spravedlnosti Benešová podala kárnou žalobu na brněnského soudce, který se podle vyšetřovatelů pokusil sexuálně zneužít nezletilou dívku. „Nic takového jsem neudělal, připadám si jako postava z románu Franze Kafky. Nevím, co si o tom myslet, připadám si jako ve zlém snu. Na nikoho jsem nikdy sexuální nátlak nedělal,“ odmítá obvinění soudce. V případě odsouzení by mu za údajný sexuální nátlak hrozil rok až pět let vězení.

Zhruba 60 procent dospělých obyvatel Česka má problémy s váhou. Ženy jsou na tom podstatně lépe než muži. Nadváha či obezita je přitom hned po věku druhým nejvíce rizikovým faktorem pro komplikovaný průběh covidu. A právě vyšší podíl lidí s nadváhou či obezitou v Česku se podle lékařů podepsal na celkovém počtu covidových obětí. O kilech navíc a covidu píše Iva Bezděková.

Co se dočtete v zítřejším tištěném vydání Deníku N?

  • Angela Merkelová a její epocha očima českých premiérů
  • Jedna éra v sedmi obrazech
  • Evropská unie bez své královny se zašlou korunou
  • Jaký byl svět v roce nástupu Merkelové? K nepoznání
  • Adenauer, Kohl, Merkelová… tři otisky v historii Německa
  • Odkaz dalším generacím: Žena vládne. A dobře

Krátké zprávy

Šéf ČSSD Jan Hamáček se nechal natočit v ringu s MMA zápasníkem Václavem Mikuláškem alias Babou Jagou. Tak snad nehodí ručník do ringu.

Ministerstvo pro místní rozvoj odeslalo Evropské komisi odpověď na dopis týkající se auditu v oblasti střetu zájmů při udělování dotací. Česko poskytlo v termínu aktuální informace.

Neznámá žena, kterou nalezli na chorvatském ostrově Krk, by mohla pocházet z Trenčína. Tvrdí to lidé na sociálních sítích, kteří ji údajně poznali na fotografii. Ženu našli 12. září, hovoří anglicky a trpí ztrátou paměti.

Moskevské volební hlasy se přepočítávat nebudou. „Výsledky v Moskvě jsou jasné,“ řekl zástupce předsedy moskevské volební komise Reut a odmítl požadavek Občanského štábu, který dohlížel na elektronické hlasování v ruských parlamentních volbách.

Pojišťovna Uniqa neuhradí záchranu dvou českých horolezců v Pákistánu, potvrdila. Už zaplacené peníze po nich může vymáhat. Porušili podmínky pojištění, uvedla.

Na automobil hlavního poradce ukrajinského prezidenta Zelenského stříleli zatím neznámí útočníci. Postřelili řidiče, Serhij Šefir vyvázl bez zranění. Vůz zasáhlo přes deset střel.

A smutná zpráva na konec: Ve věku 57 let zemřel americký herec Willie Garson. Proslavil se zejména rolí Stanforda Blatche v seriálu Sex ve městě. V poslední době pracoval na natáčení nové řady s názvem And Just Like That (Prostě jen tak). Objevil se ve více než 70 filmech a 300 dílech seriálů.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější