Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obezita covidovým zabijákem. Data potvrdila, jakou hrozbou jsou kila navíc

Ilustrace: Deník N
Ilustrace: Deník N

Velké množství lidí s nadváhou a obezitou se podle lékařů podepsalo i na počtu obětí covidu v Česku. Data z velkých nemocnic ukazují, že jen zhruba 15 procent covidových pacientů na intenzivní péči mělo normální váhu. Deník N získal analýzu, kterou na toto téma udělala FN u sv. Anny v Brně.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Poslední čísla Eurostatu ukazují, že zhruba 60 procent dospělých obyvatel Česka má problémy s váhou. Ženy jsou na tom podstatně lépe než muži. Zatímco počet Češek s nadváhou je pod evropským průměrem (51 procent), u mužů je to 70 procent.

Petr Sucharda z vedení České obezitologické společnosti vysvětluje tento rozdíl tím, že ženy mnohem častěji svou váhu aktivně řeší. „Na jednoho muže, který přichází s problémem obezity do ambulance nebo na operační sál, připadají dle našich zkušeností dvě až tři ženy,“ podotýká.

Nadváha či obezita je přitom hned po věku druhým nejvíce rizikovým faktorem pro komplikovaný průběh covidu. Podíl obézních podle pohlaví se v Česku odrazil i na celkových statistikách úmrtí nakažených koronavirem. Dosud zemřelo na covid o 35 procent více mužů než žen, konkrétně 17 489 mužů a 12 928 žen.

Proč jsou kila navíc v případě onemocnění covidem takový problém? Lidé s nadváhou či obezitou mají

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější