Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Konflikt mezi Polskem a Evropskou komisí sílí, Česko se neúmyslně stalo jeho důležitým hráčem

Konflikt mezi Polskem a Evropskou komisí nabývá hrozivých rozměrů. Munici mu – zcela neplánovaně – dodala Česká republika. Ilustrace: Adobe Stock
Konflikt mezi Polskem a Evropskou komisí nabývá hrozivých rozměrů. Munici mu – zcela neplánovaně – dodala Česká republika. Ilustrace: Adobe Stock

Komentář Markéty Boubínové: Soudní dvůr EU včera vyhověl české žádosti a uložil Polsku pokutu za nedodržení předběžného opatření o uzavření hnědouhelného dolu Turów. Polská vláda má platit Evropské komisi denně 500 tisíc eur (necelých 13 milionů korun), jen několik hodin po výroku soudu to ale její mluvčí odmítl. Česko se stále pokouší s Polskem dohodnout, zároveň se ale – zřejmě nečekaně – zapletlo i do velké unijní hry Bruselu s Varšavou.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) dlouhodobě opěvuje partnerství zemí Visegrádu, roztržka s Polskem kvůli Turówu se ale vleče už několik let. Opět se tak potvrzuje, že V4 stojí v některých otázkách na opačných názorových pólech, a Babišova snaha poukazovat na silné a pevné partnerství tak nezrcadlí realitu.

Už loni v září podala česká vláda stížnost kvůli Turówu k Evropské komisi. Ta jí dala v prosinci za pravdu, byť pouze částečně. Polsko skutečně v rámci řízení o prodloužení licence na těžbu porušilo některá ustanovení unijní legislativy.

© Přispěvatelé OpenStreetMap

Česká strana ale v té době věřila v dohodu, ke které ji tlačil i Brusel. Cíl totiž byl – a vlastně pořád je – jasný. Dohodnout se na určitých podmínkách těžby a finančních kompenzacích, nikoliv zastavení těžby. Jenomže jednání se nedařila a české úřady začaly hovořit o žalobě. Ze začátku očekávaly, že se Polsko lekne a na podmínky přistoupí, to se ovšem nestalo.

Česko v té chvíli ale už žádný krok zpět udělat nemohlo, a na konci února 2021 proto žalobu k Soudnímu dvoru EU skutečně podalo. Ne kvůli samotným dopadům těžby, nýbrž právě kvůli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Názor

Polsko

Turów

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější