Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V čele státu jsou rasisti, lidé si chrání své očůrané teritorium, říká herečka ze seriálu Most!

Herečka Erika Stárková. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Herečka Erika Stárková. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Herečka Erika Stárková ze seriálu Most! o svém dětství mezi Romy, srkání na veřejnosti, odporu k Babišovi a závislosti na potlesku.

První, co jste mi řekla při žádosti o rozhovor, byla otázka, zda to není do Babišových médií. Trápí vás hodně současná politika?

Já ji nijak zvlášť nesleduju. Nechci se jí zaobírat, jsou podstatnější věci. Samozřejmě nesouhlasím s tím, co se teď v politice děje, a jediné, jak s tím já mohu bojovat, je, že se toho nebudu účastnit. To pro mě znamená třeba nedávat rozhovory do novin, které patří pod Mafru (vydavatelství, které patří do svěřenského fondu Andreje Babiše, pozn. red.).

Co konkrétně vám vadí? Premiér a prezident?

Já se opravdu snažím o těchto dvou lidech nic nečíst a nevědět, protože si myslím, že to nemá smysl. Stejně se to nikam neposouvá a člověk se zbytečně dostává do nějaké frustrace a negace. Tihle dva pánové se rozhodli jít cestou temna, já jdu cestou světla. Takže mě nezajímají. Samozřejmě mi vadí, kdo je v čele naší republiky, je to obrovská ostuda. I celosvětově. Když se na důležitých světových událostech naše republika prezentuje člověkem, který je opilý… Nesouhlasím s tím, nelíbí se mi to, přijde mi to absurdní.

Není pak pro vás ještě absurdnější, že tam je, protože to voliči chtějí? Když jste tu zmínila cestu temna, znamená to pro vás, že se jí vydala větší část společnosti?

Myslím si, že to tak je, ale že o tom ti lidé mnohdy právě ani nevědí. Oni jdou jen jako stádo a nezajímají se. Jdou tou nejjednodušší cestou, která je jim nabídnuta. Víte, já pocházím z Vysočiny, ze Žďáru nad Sázavou, kde přímo ten pán, který šéfuje této zemi, má chalupu. Když jsem jela volit, tak opravdu většina té starší populace se hodně chytá na sliby „zlevním vám léky a studentům přispěju na studium“. Tohle jim stačí. Ale není to nic proti nim, je to jejich svobodná volba, a jestliže oni to cítí tak, že tenhle člověk je má vést, je to pro ně samozřejmě v pořádku. Nesoudím to.

Takže jim nejde o budoucnost?

Určitě ne. Řeší jen teď a tady. Ale opakuju, nechci to soudit. Žijeme v demokratickém státě a každý si může volit, koho chce. To, že já s tím nesouhlasím, je moje věc. A jediné, co s tím můžu dělat, je, že se toho nebudu účastnit. Nesouhlasím s premiérem? No tak nedám do jeho novin rozhovor. A že těch nabídek bylo opravdu poměrně dost…

S režisérem Janem Prušinovským jsem o seriálu Most! mluvila. Hodně se mu nechtělo do tématu, jak může seriál posunout romskou otázku, nakolik může pomoci městu typu Most.

Když jsem prošla castingem a měli jsme první čtení, potkala jsem se u stolu se Zdeňkem Godlou a dalšími Romy. Oni vlastně nemají moc rádi, když se jim říká Romové. To jsme zrovna se Zdendou řešili.

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Vidíte, a přitom server Romea zveřejnil jeho omluvu za to, že v rozhovoru pro iDnes použil výraz Cikáni místo Romové. Omluvil se, že si nenastudoval historii a nevěděl, že slovo Rom vzniklo ještě dříve než Cikán.

Já jsem teď v České televizi taky použila slovo Cikán. Pro mě to není pejorativní.

Je to krásné slovo.

Nádherné! Ale vrátím se k té první čtené. Když jsem tam ty Romy viděla, měla jsem radost, fascinovalo mě, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

seriál Most!

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější