Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Čapí hnízdo je zpět u státního zástupce a Česko stále neví, co chce

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Pondělním děním vás v Notesu provází Štěpán Vojtěch.

Policisté dnes vrátili doplněný spis ke kauze Čapí hnízdo zpět dozorujícímu státnímu zástupci Jaroslavu Šarochovi. Součástí materiálu je opět návrh na obžalobu, a Šaroch tak nyní může opět začít spis studovat. Následně se rozhodne, zda případ pošle k soudu. Do říjnových voleb se tak ale pravděpodobně nestane.

„Zvláštní lhůta pro zpracování věci nebyla prozatím stanovena. Dle interních předpisů platí lhůta pro zpracování věci v délce dvou měsíců. Lhůta může být v odůvodněných případech prodloužena, zároveň však nemusí být využita v plném rozsahu,“ doplnil k tomu mluvčí zastupitelství Aleš Cimbala. Dění v souvislosti s premiérovou kauzou se věnoval Lukáš Prchal.

V říjnových volbách do Sněmovny půjde o hodně, ale ne o osud demokracie u nás, jak od roku 1989 pravidelně slýcháme, píše v komentáři Jiří Pehe. „Ve světle pravděpodobných výsledků voleb není frontální útok na demokracii v zemi, v níž jakýmkoliv změnám volebního zákonodárství nebo ústavy stojí v cestě Senát, příliš pravděpodobný,“ tvrdí a v textu podrobně vysvětluje, proč si to myslí.

Směřování Česka se podřizuje čtyřletému volebnímu období a dlouhodobé vize chybí – a pokud už nějaké existují, naplňovat se je příliš nedaří. „Česko zkrátka neví, co chce,“ rozebírají ve speciálu Deníku N Hanka Mazancová a Dominika Píhová.

Jak by měla dobrá státní správa fungovat? V rozhovoru jim odpovídá bývalý premiér Vladimír Špidla z ČSSD. V Česku podle něj politickému vedení země především chybí síla státní aparát formovat. „Vtisknout systému politickou tvář je velmi obtížné a snaha, aby se tak nestalo, je patrná,“ vysvětluje.

Bývalý premiér Vladimír Špidla. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Výrok předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky, že pokud budou lidovci jednat o sestavení vlády, bude strana požadovat, aby kabinet nenavrhoval a neprosazoval manželství pro stejnopohlavní páry, vyvolal pozdvižení. Sám Jurečka svůj výrok po kritice mírnil, ačkoliv dál trvá na tom, že by uzákonění manželství pro všechny byl problém. Tereza Tůmová se zeptala na názor také jeho spolustraníků.

Jan Moláček přitom v podcastu mluvil se šéfem lidovců i o dalších tématech – mimo jiné o rozporech mezi jeho působením ve funkci ministra zemědělství Sobotkovy vlády a programovými sliby koalice Spolu, s nimiž se o tuto funkci opět uchází.

Souhrn politického dění dnešního dne najdete v PolitikoNu, který připravil Kirill Ščeblykin.

Obvinění dvou novinářů

Dnes se v Česku začalo očkovat třetími dávkami vakcín proti covidu-19. Stačí osm měsíců jako interval mezi druhou a třetí dávkou? Kdo by měl jít na přeočkování dříve? Je třeba se k očkování registrovat? Rozsáhlý přehled otázek a odpovědí připravila Markéta Boubínová.

Na závěr několik zpráv ze světa: Ruské volby do Státní dumy skončily podle očekávání vítězstvím vládní strany Jednotné Rusko. Úspěch zaznamenávají také komunisté, kteří získali kolem 20 % hlasů. K jakým manipulacím během voleb docházelo, rozebírá s Filipem Titlbachem ve Studiu N reportérka Petra Procházková.

Na Slovensku obvinili dva novináře v souvislosti s jejich prací. Monice Tódové a Konštantínu Čikovskému z Denníku N hrozí až rok vězení kvůli textu, v němž napsali, že bývalý šéf kontrarozvědky Peter Tóth je utajeným svědkem, který se rozhodl vypovídat o zločinech Mariana Kočnera, na kterých se sám podílel. „Obvinění novinářů za pravdivý a přesný článek je absurdní a pobuřující, ale nemůže nás to překvapit ani zastrašit,“ píše k tomu šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný.

Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Kvůli erupci vulkánu na Kanárských ostrovech musely úřady evakuovat tisíce lidí. Podrobnosti o sopce chrlící lávu, která zasypává venkovské usedlosti a krajinu jednoho z Kanárských ostrovů, píše přímo z La Palmy spolupracovnice Deníku N.

Čeští horolezci Petr Macek a Jakub Vlček nedávno vylezli na pákistánskou horu Rakapoši, dolů se však bez pomoci záchranářů vrátit nedokázali. Navíc se ukázalo, že neměli v pořádku víza, pojištění ani povolení k výstupu, a expedice se jim výrazně prodraží. Elitní český horolezec Radoslav Groh popisuje, co vše je potřeba splnit, aby byla výprava úspěšná a bez potíží.

Výběr z Minuty N:

Co vás čeká v zítřejším tištěném vydání Deníku N?

  • Třetí dávky: kdy a kam se můžete jít očkovat
  • Jurečka: Nikdy jsem Babišovi nešel na ruku
  • Volby do Dumy, hlasování po Rusku
  • Odborníci radí, jak naložit s nashromážděnými úsporami
  • Analýza: Hnutí ANO směruje Česko na řeckou cestu
  • Letošní televizní ceny Emmy
  • Krutá 50. léta přiblíží i interaktivní výslech

 

Přejeme vám hezký večer.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější