Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Cizinci mohou od srpna využít služby jen Pojišťovny VZP. Podle té to některé firmy obcházejí

Řada nemocnic v zemi eviduje dluhy za zdravotnickou péči poskytnutou cizincům. Problémy měla řešit změna zákona. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Řada nemocnic v zemi eviduje dluhy za zdravotnickou péči poskytnutou cizincům. Problémy měla řešit změna zákona. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Začátkem srpna začalo platit nové pravidlo, podle kterého mohou mít cizinci na území Česka zdravotní pojištění pouze u Pojišťovny Všeobecné zdravotní pojišťovny (PVZP). Ta tvrdí, že některé pojišťovny a zprostředkovatelé pravidla obcházejí. Deník N některé z nich oslovil, část pochybení odmítla, jiné na dotazy nereagovaly.

Monopol pro PVZP vytvořili poslanci z hnutí ANO. Chtěli tím reagovat na situace, kdy si cizinci platili nedostatečné pojištění, které jim nepokrylo náklady na zdravotní péči. Nemocnicím, které je ošetřily, pak zůstávaly vysoké dluhy.

Podle VZP ale novinka zatím letitý problém nevyřešila. Zprostředkovatelé prý reagovali například tím, že ještě před 2. srpnem, kdy změna začala platit, svým klientům prodlužovali už sjednané pojištění na další roky dopředu.

Podle pojišťovny navíc její konkurence může smlouvy uzavřít zpětně. A nejenom kvůli tomu se obrátila na Českou národní banku (ČNB), která dohlíží na zprostředkovatele i pojišťovny.

„Klientům komerčních pojišťoven, jimž je nabízeno jinými pojišťovnami než naším klientem cestovní zdravotní pojištění označované jako pojištění komplexní péče, případně je s nimi i takové pojištění sjednáno nebo je dříve uzavřená smlouva prolongována na odlišné pojistné období, jsou poskytovány zavádějící informace o podstatě takovéhoto pojištění,“ píše VZP České národní bance.

Konflikt pojišťoven

Podle VZP novelu obchází

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Migrace a uprchlíci

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější