Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

K budování osobnosti současného rozhněvaného muže obraz extremisty patří, říká režisér oceněného dokumentu Láska pod kapotou

Jaroslav mezi mlýnskými kameny matky, partnerky a věčně opravovaného vozu. Foto: Aerofilms
Jaroslav mezi mlýnskými kameny matky, partnerky a věčně opravovaného vozu. Foto: Aerofilms

Cenu za nejlepší dokument právě skončeného mezinárodního filmového festivalu Cinematik v Piešťanech si odnesl slovenský dokumentarista Miro Remo za Lásku pod kapotou. Snímek uvedl v soutěžní sekci i festival v Karlových Varech. Po všech stránkách působivý dokument představuje profil lidí, kteří holdují motosportu a mají pocit, že pro ně není v současné společnosti místo. Odpovídá autor dokumentu Miro Remo.

Jaká byla vaše cesta k tomuto dokumentu? Kde jste objevil pana Jaroslava, který zřejmě tráví všechen čas ve své autodílně a předělává vraky na závodní vozy?

Hledali jsme život o závod a našli jsme závod o život. Se scenáristou Jurem Šlaukem jsme si před pěti lety doma ve sklepě řekli, že by bylo fajn natočit film vymykající se z narativních postupů zdejší dokumentární scény. Chtěli jsme se vymanit z prostředí sociálního dokumentu a natočit žánrový dokumentární film. Taková byla představa. Jako dítě jsem hrával hru Destruction Derby a právě tato vzpomínka posloužila jako prvotní podnět. Začali jsme hledat zdejší destrukční nebo demoliční derby. Měli jsme štěstí. Juro našel na internetu pozůstatky zdemolovaných aut, a tak jsme neváhali.

Naše první kroky směřovaly do slovenské obce Očkov. Ve starém zemědělském družstvu upraveném na autokrosový okruh jsme se mezi vraky setkali s Rišem, autokrosovým nadšencem, který znal člověka splňujícího naši podmínku „život o závod“. Byl to Moravan Jaroslav, který na první setkání s námi přišel i se svou partnerkou Jitkou. Hned jsme věděli, že je to to pravé ořechové. Hledali jsme postavu se silným příběhem a z jeho úst přímo sršely plameny neřešitelných situací, ve kterých se neocitl jen tak leckdo.

Bylo obtížné přimět hlavní protagonisty k natáčení? Ve filmu nečekaně působivě promlouvá Jaroslavova matka. Kdy vás napadlo, že se stane docela výraznou postavou ve filmu?

Chopili se šance ukázat světu, že tu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dokument

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější