Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Je zvláštní, když bankéři v rekordním roce hypoték hledají nápady, jak prodat ještě více, říká viceguvernér centrální banky

O viceguvernérovi Tomáši Nidetzkém se mluví jako o možném kandidátovi do čela České národní banky. FOTO: ČNB
O viceguvernérovi Tomáši Nidetzkém se mluví jako o možném kandidátovi do čela České národní banky. FOTO: ČNB

Dokážu si představit, že by základní úrokové sazby mohly do konce roku vzrůst o jeden procentní bod, řekl Deníku N v rozhovoru viceguvernér České národní banky Tomáš Nidetzký. Mluví také o tom, proč je v Česku inflace vyšší než ve zbytku Evropské unie, z jakého důvodu se podivuje současným úvaham o mezigeneračních hypotékách a jestli s ním prezident Miloš Zeman mluvil o jeho možném posunu na pozici guvernéra centrální banky.

V pátek vyšla nová data o inflaci, která jsou o procentní bod vyšší, než předpokládala Česká národní banka v aktuální prognóze. Jak ta čísla vnímáte? Znamená to nějakou možnou v trajektorii měnové politiky?

Poslední čísla ukazují, že inflace je vyšší, než jsme očekávali v naší prognóze, a s velkou pravděpodobností bude vyšší i v nadcházejících měsících. Nemyslím si, že se jedná o nějaké specifikum České republiky. Inflace je vyšší v celé Evropě, ale i v dalších zemích, jako jsou Spojené státy americké. Do značné míry za tím stojí celosvětově pozorované nákladové tlaky související s otevíráním ekonomik.

Pokud bych měl pro současnou situaci najít vhodný termín, v angličtině existuje „perfect storm“. Jde o kumulaci a současné působení celé řady faktorů, které bouři umocňují a zdokonalují. Na cenové hladině se dnes u nás i v zahraničí odehrává perfektní inflační bouře, kdy se kumulují a působí všechny možné proinflační faktory.

V České republice to začalo již před covidem tím, že ekonomika

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější