Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tři poučení ze slovenských voleb a co nám říkají o slovech Mariana Jurečky

Dvě hlavní tváře slovenské koalice - dnes už bývalý premiér Igor Matovič (Obyčejní lidé) a Boris Kollár (Jsme rodina). Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Dvě hlavní tváře slovenské koalice – dnes už bývalý premiér Igor Matovič (Obyčejní lidé) a Boris Kollár (Jsme rodina). Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Glosa Evy Mošpanové: Loňské parlamentní volby na Slovensku nelze připodobnit k těm českým zcela přesně. I když spojit široké partnerství proti dlouze vládnoucí straně je podobný motiv, kontext je odlišný. Slova Mariana Jurečky o tom, že otázka manželství pro všechny pro něj může lámat koalice, ale ukázala, že v mnohém se z nich lze poučit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Andrej Babiš není Robert Fico a česká politika nemá svého Igora Matoviče. Srovnávání dvou zemí s už dekádami odlišné politické historie je ošemetné. Přesto k němu vybízí to, že v Česku je podobně jako na Slovensku ochotná spojit se široká paleta stran rozdílného střihu, aby odstavily dlouho vládnoucího hegemona od moci.

V únoru 2020 zvítězilo ve volbách na Slovensku velice překvapivě uskupení Obyčejní lidé pod vedením Igora Matoviče. To sestavilo vládu společně se stranami Svoboda a solidarita, Jsme rodina a Pro lidi a po dlouhých letech porazily Směr Roberta Fica. To, co následovalo (a ještě pořád následuje), může být poučením. Pro opoziční koalice i ANO.

1. Slova se mohou měnit, přesvědčení zůstávají

Slovenská politika má od nástupu nové vlády takový drobný

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Slovensko

Sněmovní volby

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější