Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Doba americké kulturní hegemonie je u konce, být Neameričan začne být pro filmaře výhodou, míní Neill Blomkamp

Neill Blomkamp v Praze během festivalu Future Gate. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Neill Blomkamp v Praze během festivalu Future Gate. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Neill Blomkamp je talentovaný režisér jihoafrického původu, jenž vstoupil do světového povědomí před dvanácti lety, kdy režíroval Peterem Jacksonem produkovaný snímek District 9. Za svůj celovečerní debut získal mimo jiné nominaci na Oscara za nejlepší film. Blomkamp spojil své jméno se sci-fi žánrem i následujícími celovečerními filmy Elysium a Chappie, sci-fi prvky v sobě nese i jeho hororová novinka Demonik, kterou tajně a za malé peníze připravil během pandemie ve spolupráci s českou postprodukční firmou UPP. Mimo to jeho studio Oats Productions uvolňuje na YouTube sérii krátkometrážních filmů. Blomkamp byl hostem pražského festivalu Future Gate, kde uvedl několik svých filmů včetně doposud takřka neviděného Demonika.

Vaše sci-fi jsou buď dystopická, nebo se odehrávají ve variaci současnosti, i tehdy jsou ale poměrně negativní. Je namístě říct, že žánr rád využíváte ke společenskému komentáři a svět nevidíte zrovna růžově?

Myslím, že jsem velmi pesimistický. Nevím přesně proč, rozhodně to nepramení z mého rozhodnutí takovým být. Navíc se to stupňuje a stávám se čím dál pesimističtějším – vidím to na sobě, ale nemám to pod kontrolou. Vlastně bych se toho rád zbavil a unikl téhle náladě, ale problém je, že tomu, co v mých filmech je, opravdu věřím. A je těžké přestat dělat něco ve jménu větší zábavy, když to něco vám přijde jako „pravda“. Souvisí to s tím, že jsem příznivec pesimistické filozofie, Schopenhauer mi zkrátka dává smysl. A tenhle svět nestojí za moc, nehledě na to, jak moc optimistický chce člověk být. Takže věci, které jsem udělal od Chappie do současnosti, krátkometrážní produkce studia Oats, je vůbec to nejtemnější, co jsem zatím vytvořil.

V každém vašem filmu s výjimkou posledního najdeme kritiku společnosti. Považujete se za aktivistu? Chcete prostřednictvím filmů měnit svět k lepšímu?

Ne, nejsem aktivista a nejsem si jistý, jestli může jakýkoliv film změnit svět. Myslím, že si to my filmaři rádi namlouváme, protože jako všichni umělci v sobě nejspíš máme notný kus arogance a věříme, že „měnit svět“ je náš úkol a naše práce. Obávám se, že když filmař věří, že mění svět, klame sám sebe a nejspíš

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější