Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Drahá víza, levné skříně i domy. Ženy statečné i zahalené, chlapci ode dneška v lavicích. Afghánistán žije, ale jde to ztuha

Hlídka tálibů na tržnici v Kábulu. Foto: ČTK/AP/Bernat Armangue
Hlídka tálibů na tržnici v Kábulu. Foto: ČTK/AP/Bernat Armangue

Před měsícem vstoupili do afghánské metropole Kábulu tálibové. Američané a další cizinci ji naopak spěšně opouštěli, desetitisíce Afghánců chtěly odjet s nimi. Chaos a hysterie skončily v noci na 30. srpna. Odletěl poslední americký voják. Nastoupil řád Tálibánu. Zatím ale příliš klidu a štěstí obyvatelům země pod Hindúkušem nepřinesl.

Z ulic Kábulu zmizely betonové zátarasy, které tu z bezpečnostních důvodů vystavěla zahraniční vojska, a nahradily je obrovské bleší trhy. Mezi lidmi je málo peněz, a tak si často věci vyměňují. Je ještě jeden důvod k blešímu boomu: řada Afghánců se snaží zemi opustit a zbavují se všeho, čeho se zbavit lze. Za „babku“. Nebo rozprodávají věci těch známých a příbuzných, kteří měli více štěstí než oni a jsou nyní za hranicemi.

Ceny potravin stoupají, ceny nábytku, ale i nemovitostí dramaticky klesají. Zdroj: Hamidullah_93, Twitter

Nakonec je v afghánských městech a obcích každým dnem početnější skupina lidí, kteří nemají co jíst. A tak jdou prodat na ulici svou starou televizi, vysavač nebo divan.

Černý trh s vízy vzkvétá

„Chcete do zahraničí? Tak prosím, máme tady jen Pákistán.“ Tak odpovídají na četné dotazy zájemců o „turistiku“ afghánské cestovní kanceláře, které v rámci služeb zajišťují afghánským občanům i víza. Kromě pákistánských teď ale neumějí žádná jiná. Tedy – legálně.

Černý trh s vízy existoval v Afghánistánu i za vlády prezidenta Ghaního. Nyní po příchodu tálibů se ale raketově rozvíjí, roste zájem i ceny. Zdroj: Indiacom, Twitter

Nezávislá televizní stanice TOLOnews, většina jejíchž pracovníků utekla před táliby do zahraničí, do hor v Pandžšíru nebo se uchýlila do ilegality, cituje ředitele kábulské turistické kanceláře Šafiho Samima. Ten přiznává, že víza řady zemí si lidé nakupují na černém trhu a zájem o ně je obrovský. Nyní jsou až třikrát dražší než za minulé vlády.

A tak například do sousedního Tádžikistánu se dá vízum pořídit za 400 amerických dolarů (v přepočtu asi 8500 korun). Oficiálně na ambasádě stálo 40 dolarů. Kdo chce mít v pase vízum turecké, musí si připlatit. Stojí teď

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Tálibán

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější