Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Konec legrace. Šéfka Evropské komise ohlásila rozhodné kroky vůči těm, kdo ignorují principy Unie

„Putin se nás snaží oslabit před touto zimou. Když ale budeme jednotní, vyjdeme z krize silnější." Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyzvala členské státy k solidaritě v dodávkách plynu. Foto: ČTK/AP
„Putin se nás snaží oslabit před touto zimou. Když ale budeme jednotní, vyjdeme z krize silnější.“ Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyzvala členské státy k solidaritě v dodávkách plynu. Foto: ČTK/AP

Komentář Petra Janyšky: „Jsme odhodláni bránit evropské hodnoty a v tomto odhodlání nikdy nepolevíme,“ pronesla bojovně ve svém středečním projevu o stavu Unie šéfka Evropské komise Ursula von den Leyenová. Na koho tím mířila? Ač nikoho nejmenovala přímo a zmínila pouze, že „v několika členských státech dochází k vývoji, který je důvodem ke znepokojení“, měla evidentně na mysli především Polsko a Maďarsko. Země, jejichž vlády se rok od roku více a více odchylují od evropského mainstreamu a jež s vlastním obyvatelstvem, a potažmo s unijními institucemi, vyvolávají stále nové a nové konflikty.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Mířila ale také na Českou republiku, respektive na jejího premiéra a jeho střet zájmů, když řekla: „Musíme se postarat o to, aby každé euro a každý cent byly vynaloženy účelně a v souladu se zásadami právního státu. Investice, které mají našim dětem zajistit lepší budoucnost, nesmějí zmizet neznámo kam… Když jde o ochranu našeho rozpočtu, nespustíme z očí jediný případ a využijeme k tomu každý prostředek, který je v naší moci.“ Takže Andrej Babiš může očekávat, pokud hodlá zůstat v politice, další vyšetřování.

Ve svém projevu se opírala o evropské hodnoty. Je to velké slovo, v rámci Evropské unie se tím rozumí demokracie, právní stát, rovnost před zákonem, svobodná a nezávislá média, svoboda žít jinak, než jak žije většina. Viděno z jiného kontinentu, jsou to prvky, jež dělají Evropu Evropou, zajímavou a lákavou pro lidi z jiných koutů planety. Evropu, kde „síla individuální svobody je přímo úměrná síle soudržnosti našeho společenství“, jak to vyjádřila.

Tyto hodnoty nejsou jen pojmy plujícími v nadoblačnu, jsou zakotveny v evropských smlouvách, jsou tam právně a explicitně formulovány. Proto vypíchla, že „my všichni jsme se v okamžiku, kdy jsme se jako svobodné a suverénní státy staly součástí této Unie, zavázali, že je budeme dodržovat“.

Hra na kočku a myš

Nikoliv obcházet či ignorovat, což

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Evropská unie

Maďarsko

Názor

Polsko

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější