Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ekonomický program hnutí ANO: Vše pro důchodce a státní zaměstnance aneb Česko na řecké cestě

Ministryně financí Alena Schillerová při představování programu hnutí ANO v Ústí nad Labem. Foto: ČTK
Ministryně financí Alena Schillerová při představování programu hnutí ANO v Ústí nad Labem. Foto: ČTK

Analýza Martina Lobotky: Tento text je poslední epizodou v seriálu krátkých analýz ekonomických částí volebních programů stran, které mají reálnou šanci mít podstatný hlas při sestavování vlády po říjnových volbách, a tedy při určování směru hospodářské politiky na další čtyři roky. Poté, co jsme se podívali na to, jak chtějí s ekonomikou a zejména s veřejnými financemi naložit ČSSD či obě koalice (SPOLU a Piráti/Starostové), budou následující řádky věnovány subjektu, který dnes tabulky předvolebních preferencí vede – hnutí ANO.

Ze jmenovaných politických stran hnutí Andreje Babiše představilo svůj program jako poslední. Předseda ANO to zdůvodňoval slovy, že prostě makají a na věci, jako je program, čas není.

Nápady obsažené v knize Sdílejte, než to zakážou za program nebylo možné považovat. Ignorujíce sebechválu a historky o tom, jakého známého politika předseda hnutí v minulých letech potkal, jsou totiž v knížce jen podružnosti a bizarnosti.

Do první skupiny zcela jisté patří tisícovka k (propříště ustanovenému) Dni českých matek a babiček, týden v lázních zdarma pro každou ženu k sedmdesátým narozeninám, technická kontrola zdarma pro ukázněné řidiče, odpuštění úroků na půjčce na bydlení pro mladé za tři děti a tak podobně. Jediným pozitivem těchto nápadů je, že jejich realizace veřejným financím už moc neuškodí.

Ve druhé skupině najdete sliby digitální revoluce a telemedicínu ve zdravotnictví (zde trochu ANO opisuje od Pirátů), záchranu sedmdesáti životů díky novému onkologickému institutu v Praze, trochu nostalgie za boomem výstavby z prefabrikovaných panelů 70. let pro dřív narozené („státní fabrika na výrobu bytů za šestnáct tisíc korun za metr čtverečný“) a trochu naděje pro ty narozené později („hypotéka 95 % nebo třeba i 100 %“ ceny nemovitosti) a tak dále. Hospodářské politiky se dotýká okrajově doslova pár vět (rozšíření „skvělé paušální daň pro OSVČ s obratem do milionu ročně“ na všechny živnostníky).

Program s názvem „Až do roztrhání těla“ premiér představil až počátkem září. A možná by bylo lepší, kdyby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Osobní finance

Sněmovní volby

Veřejné finance

Česko, Ekonomika, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější