Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Při překonávání ostnatého drátu jde o život. Uprchlíci na hranicích Běloruska a EU to přesto zkoušejí dál

Polský premiér Mateusz Morawiecki při inspekci běloruské hranice, na niž polští pohraničníci umístili ostnatý drát. Foto: polská vláda, gov.pl
Polský premiér Mateusz Morawiecki při inspekci běloruské hranice, na niž polští pohraničníci umístili ostnatý drát. Foto: polská vláda, gov.pl

Běloruští pohraničníci obvinili své polské kolegy, že migranty na hranici nutí násilím prolézat ostnatým drátem zpět na území Běloruska. Uprchlíci, kterým se podařilo do EU proniknout, vypovídají, jak je běloruští pohraničníci vozí na hranice a litevští je zahánějí paralyzérem.

„Natáčej, natáčej, co dělají,“ říká rusky mužský hlas. Nejspíše patří jednomu z běloruských pohraničníků. Na videozáznamu pořízeném za tmy je muž na kolenou. Na hlavě má kapuci, snaží se prolézt klubkem žiletkového ostnatého drátu a nakonec se mu to podaří. Na noze má velkou tržnou ránu.

Video, které natočila běloruská pohraniční služba, zveřejnila i opoziční média, jako je v Bělorusku zakázaný server TUT.by. Podle novinářů k podobným incidentům kvůli ostnatému drátu instalovanému polskou stranou skutečně dochází. Naposledy v noci na 16. září jím prolézal nedaleko přechodu Rusaki do Běloruska občan Egypta. Tvrdil, že byl na místo přivezen polskými pohraničníky, kteří ho pak donutili prolézt klubkem ostnatého drátu na běloruské území. Tam byl ho již čekali běloruští pohraničníci, kteří vzhledem k poranění museli muže odvézt do nemocnice.

Minsk případ patřičně využil k propagandě. Má dokazovat krutost Poláků. Podezřelé ovšem je, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější