Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

UNESCO Praze žádná pravidla nevnucuje, magistrát dláždí cestičku investorům, tvrdí historička

Unikátní divadlo, jehož dominantou je Pražský hrad. Foto: Deník N
Unikátní divadlo, jehož dominantou je Pražský hrad. Foto: Deník N

V souvislosti s možnou demolicí administrativní budovy Vojenských staveb se objevily hlasy, že Praze kvůli podobnému přístupu k památkám hrozí vyškrtnutí ze seznamu UNESCO. Podle místopředsedkyně Klubu Za starou Prahu Kateřiny Bečkové však nejsou takové obavy namístě. „Případ spíše upozorňuje na problém ohrožení architektury druhé poloviny 20. století u nás,“ podotýká.

Kvůli možné demolici administrativní budovy Vojenských staveb se opět začalo mluvit o hrozbě vyškrtnutí Pražské památkové rezervace ze seznamu UNESCO. Je to reálné riziko?

S organizací UNESCO aktuální případ nijak zásadně nesouvisí a neměli bychom to tak kauzálně spojovat. Když byla Praha před třiceti lety prohlášena za památkovou rezervaci, ochrana moderní architektury v tom nehrála žádnou zásadní roli.

Obávám se, že případ domu Vojenských staveb je pro UNESCO pod rozlišovací schopnost. Tím ale mluvím i proti sobě, protože jsem obdivovatelka architektury tohoto druhu a také si nepřeji, aby se ta budova bourala.

Tento konkrétní případ tedy podle vás spíše upozorňuje na skutečnost, že může jít k zemi další brutalistní stavba?

Určitě. Případ administrativní budovy Vojenských staveb se týká problému ohrožení architektury druhé poloviny 20. století. Není tu zkrátka všeobecná shoda na jejich kvalitách. A UNESCO se primárně brutalistní architekturou Prahy zabývat nebude, protože priority, proč je Praha zapsaná jako památka světového dědictví, jsou jiné.

Jaké to jsou priority?

Praha je chráněná jako světová památka například kvůli své mimořádné amfiteatrální poloze. Pomyslné jeviště

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Architektura

Památková péče

Praha

Rozhovory

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější