Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Když se lži hodí do předvolebního krámu. Fake news chválí Babiše, „otloukánkem“ jsou Piráti

Ilustrace: Deník N
Ilustrace: Deník N

Do výsledku sněmovních voleb může promluvit i intenzivní šíření dezinformací prostřednictvím řetězových e-mailů a sociálních sítí. Nejčastějším terčem jsou Piráti a jejich předseda Ivan Bartoš, naopak premiér Andrej Babiš je vykreslován pozitivně. Některé strany přejímají hlavní témata dezinformátorů.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Předvolební kniha premiéra Andreje Babiše (ANO) Sdílejte, než to zakážou! věnuje prvních několik stránek boji s migrací. Šéf ANO v ní popisuje, jak pomohl zabránit vlně uprchlíků, která prý mohla skončit v České republice. Tato problematika však není důležitá jen pro něj. Je i v popředí žebříčků témat řetězových e-mailů, často se objevuje i ve facebookových skupinách.

Podle dat Českých elfů, kteří šíření dezinformací v tuzemsku analyzují, se ukazuje, že témata politických kampaní některých stran a dezinformací žijí v symbióze. „Lidé si přečtou totéž, co říká populistický politik na sociální síti, i v dezinformačním e-mailu a berou to pak jako potvrzení informace,“ vysvětluje mluvčí Českých elfů Bohumil Kartous nebezpečí, které rozvrstvení dezinformací na řadu platforem skýtá.

„Řadu dezinformačních obsahů propagují přímo politické strany. Je to Okamura, Babiš, KSČM. Vidíme tu snahu o propojení dezinformačních kanálů a politického marketingu,“ upozorňuje Kartous.

Data Českých elfů se snaží z dezinformačních e-mailů vyhodnotit, kdo je vyobrazen pozitivně. Od začátku roku jsou na prvních třech příčkách Rusko, Andrej Babiš a Miloš Zeman. Před volbami se nicméně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější