Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dostálová chce vzít obcím část daní a dát je do fondu na investice. Nápad překvapil i poslance z ANO

Ministryně Klára Dostálová a premiér Andrej Babiš. Foto: ČTK
Ministryně Klára Dostálová a premiér Andrej Babiš. Foto: ČTK

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) v nedělních Otázkách Václava Moravce prohlásila, že část daní z nemovitých věcí, které v současnosti jdou pouze do obecních rozpočtů, by mohla v budoucnu putovat do nového Státního fondu podpory investic. Návrh nevyvolal velké nadšení mezi komunálními politiky, u opozice a ani v řadách hnutí ANO. Poslanci se shodují, že s nimi o tom Dostálová vůbec nemluvila.

Ministryně Dostálová, pod kterou plán investic spadá, v České televizi uvedla, jak si financování investic pro obce představuje: „Do budoucna by měl fond mít stálý zdroj, neměl by být závislý pouze na státním rozpočtu. Mně by se líbilo zhruba deset miliard, které by fond měl mít pro kraje,“ doplnila Dostálová.

Část peněz by přitom mohla plynout od samotných obcí. Konkrétně z daně z nemovitých věcí, která však dnes plyne výhradně do obecních a městských pokladen. Celkem obce takto inkasují ročně zhruba deset a půl miliardy korun. Daně by se podle ministryně neměly zvyšovat, ale část z nich by se měla přesměrovat právě do tohoto fondu. „Vůbec se nebavíme o zvyšování daní. Spíše o tom, jaké procento z výběru daní by šlo ve prospěch fondu,“ uzavřela Dostálová v České televizi.

Slyšíme o tom prvně

Její slova kritizují zástupci opozice, nápad ovšem zaskočil i její spolustraníky. Tři poslanci hnutí ANO, kteří jsou současně komunálními politiky, Deníku N řekli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější