Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Po volbách chci opustit SPD, se mnou chce odejít 90 procent členů v Pardubickém kraji, tvrdí poslanec Kohoutek

Po sněmovních volbách chce SPD opustit poslanec a předseda hnutí v Pardubickém kraji Jiří Kohoutek. Foto: ČTK
Po sněmovních volbách chce SPD opustit poslanec a předseda hnutí v Pardubickém kraji Jiří Kohoutek. Foto: ČTK

SPD zřejmě čeká úbytek členů v další části země. Po Moravskoslezském kraji, kde hnutí opouštějí krajští zastupitelé a údajně až desítky členů, by se podobný scénář mohl rýsovat i v tom Pardubickém. Tamní předseda a poslanec Jiří Kohoutek v rozhovoru pro Deník N řekl, že chce SPD opustit po sněmovních volbách. A tvrdí, že s ním chce odejít asi 90 procent členů hnutí v kraji. Důvody jsou podobné jako na severu Moravy – například zásahy špiček SPD do kandidátky. Vedení hnutí na dotazy Deníku N nereagovalo.

Proč nejste na kandidátce hnutí SPD v Pardubickém kraji?

Nevím, jak se to stalo. Jenom vím, že naši odsouhlasenou kandidátku vyignorovali. Máme jenom jeden oblastní klub, tak jsme jím nechali schválit kandidátku, a od zbytku členů jsme měli písemně doloženo, že s ní souhlasí. Měli jsme tři varianty kandidátky, protože jsem počítal s tím, že se nebudu líbit vedení jako jednička. Proto byly alternativní varianty, kdy na prvním místě byl doktor (Tomáš) Fadrný nebo doktor (Pavel) Maixner. Naši kandidátku bez našeho vědomí zmačkali a vyhodili. Že sestavují novou, jsme se dozvěděli, až když byla zveřejněná.

Vám nikdo nesdělil výhrady proti kandidátce?

Ne, nikdo nám to neřekl. Jenom nám naznačili, že chtějí mít na jedničce (Jaroslava) Baštu (někdejšího ministra bez portfeje, bývalého diplomata a dřívějšího člena ČSSD, pozn. red.). My jsme s tím jako kraj nesouhlasili, a tak jsem si asi vykopal hrob.

Proč jste nesouhlasil s tím, aby se lídrem stal Bašta?

Přečetl jsem si o něm nějaké články a nepřišlo mi vhodné ho dávat k nám do kraje, kde ho nikdo nezná. Je to Pražák a ještě s takovou minulostí. V Pardubicích ani nebyl. Nikdo ho tam nezná a nikdo nám ho nepředstavil. Tenhle postup mi prostě přijde nefér.

Ještě to může napravit v rámci předvolební kampaně.

Asi dvakrát k nám přijel.

Vy jste stále předsedou?

Ano, ale předpokládám, že mě po volbách odvolají. Důvod bude ten, že jsem nepomáhal při kampani panu Baštovi.

Neměla by vás odvolat členská základna?

Ona už tam pomalu žádná není. Lidé vyčkávají, sice chtěli skončit hned, ale já jsem je požádal, aby zatím nekončili. Asi skončí po volbách hromadně.

Jak nesete zásah vedení do vaší kandidátky?

Beru to jako podraz.

Zůstanete v hnutí SPD?

Za těchto podmínek

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Sněmovní volby

Tomio Okamura a SPD

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější