Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Polský novinář, který pracoval na jatkách: Krávy byly zdrogované, měly pěnu u tlamy

Hovězí maso na jatkách. Ilustrační foto: Pixabay
Hovězí maso na jatkách. Ilustrační foto: Pixabay

Jsem hluboce šokovaný, že inspektoři prověřují pouze maso ze čtyř dnů ze začátku ledna, kdy jsme zavolali policii. Nekontrolovali zatím, co se stalo s produkty od listopadu, když jsem na jatkách pracoval, říká v rozhovoru pro slovenský Denník N novinář, který odhalil kauzu s nemocnými kravami v Polsku.

Patryk Szczepaniak strávil tři týdny na jatkách, aby v přestrojení nafilmoval porážku nemocných krav, jejichž maso se vyvezlo i do České republiky a na Slovensko. Jeho reportáž pro televizi TVN24 šokovala i v zahraničí. „Když jsem viděl krávu bez hlavy, ztratil jsem řeč,“ říká investigativní novinář.

Můžete po tom všem jíst kebab?

(smích) Asi rok a půl jsem už vegetarián, takže to problém není.

Ale na jatkách jste k obědu mívali masné výrobky.

To ano. Jak se říká, kdo chce s vlky žíti, musí s nimi výti. Nemohl jsem tam sedět a říct řezníkům, že nejím maso. Musel jsem jíst, cokoliv mi dali pod nos, včetně toho masa, které se zpracovalo na těch jatkách.

Bylo těžké nechat se zaměstnat na jatkách?

Byl to dlouhý proces. Jeden z našich informátorů nám řekl, že v tomto konkrétním zařízení se zpracovává maso z nemocných krav. Musel jsem se hodně připravovat. Četl jsem učebnice pro řeznické učně, sledoval hodně videí na YouTube. Chodil jsem na jiná jatka, předstíral jsem, že jsem student veteriny, který se chce dozvědět více o tělech zvířat. Nechat se zaměstnat nebylo snadné, potřeboval jsem nějaký příběh. Je to malá vesnice a mohlo být podezřelé, že se najednou objeví cizí člověk a chce dělat tuto práci. Museli jsme být hodně opatrní.

Co jste jim řekl?

Měl jsem příběh, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější