Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Senioři jsou většinou pečliví hospodáři, nechtějí žít na dluh, řekl Rakušan ve Studiu N

V počtu preferenčních hlasů šéf hnutí Stan Vít Rakušan porazil Andreje Babiše i koaličního kolegu Ivana Bartoše, předsedu Pirátské strany. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
V počtu preferenčních hlasů šéf hnutí Stan Vít Rakušan porazil Andreje Babiše i koaličního kolegu Ivana Bartoše, předsedu Pirátské strany. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Koalice Pirátů a STAN se ve finále kampaně soustředí na nerozhodnuté, především na seniory a mladé voliče. V předvolebním Studiu N to řekl předseda Starostů Vít Rakušan. Podle něj se koalice musela vyrovnat s útoky ze strany hnutí ANO, antikampaň ale pokládá za příliš nápadnou a v důsledku může podle něj Pirátům a STAN pomoci. Rakušan v podcastu odmítl kritiku opozičního postupu v době pandemie.

Podle šéfa Starostů a nezávislých budou říjnové sněmovní volby klíčové pro další směřování země. Česko se podle něj může pod taktovkou ANO a SPD vydat maďarskou nebo polskou cestou.

„Pokud slyšíme našeho premiéra říkat o panu Orbánovi ‚přítel Viktor‘, tak mám trochu strach, že můžeme mířit někam, kam bych já se svojí představou o životě a svobodné existenci mířit rozhodně nechtěl,“ řekl Rakušan.

Koalice jeho hnutí a Pirátů se podle něj dostala pod tlak kvůli útokům ze strany hnutí ANO, které ale pokládá za kontraproduktivní.

„Jsme definovaným nepřítelem Andreje Babiše pro ty poslední týdny. A to je to období, kdy se snažíme oslovit lidi, aby šli k volbám. V té chvíli to naopak může pomoct. Já si dokonce myslím, že marketing Andreje Babiše si začíná trochu myslet, že to přepálil. Najednou vidíme, jako by se to ostří malinko otupilo, už neútočí jenom na nás, ale vybírá si i druhou koalici,“ myslí si bývalý dlouholetý starosta středočeského Kolína.

Rakušan v podcastu hájil spojení s Piráty i rozhodnutí postavit do čela společné kandidátky jejich předsedu Ivana Bartoše, byť je snadnějším terčem.

„Ve chvíli, kdy někdo zvenčí na Ivana Bartoše lije kýble špíny, je to jako v manželství – když mi někdo pomlouvá manželku, já ji znám dobře a je přece zbytečné věřit pomluvám a měnit názor. Já jsem na Ivana Bartoše

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Předvolební speciál Studia N

Sněmovní volby

Studio N

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější