Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V Togu už dnes česky mluví málokdo. Handa Gote představila divadelní dokument o české koloniální historii

Vzpomínky na českou kolonii v Africe, která nebyla. Foto: Zuzana Lazarová
Vzpomínky na českou kolonii v Africe, která nebyla. Foto: Zuzana Lazarová

Divadelních inscenací, které se tváří jako schůze nebo konference, se poslední dobou objevilo docela dost. Začíná tak i divadelní skupina Handa Gote Research & Development svých Vzpomínkách na Togoland.

Na jinak prázdném jevišti Alfreda ve dvoře jsou dva stoly, nad nimi visí velké státní vlajky a uprostřed klasické projekční plátno. Vlevo sedí dvojice Veronika Švábová a Tomáš Procházka, dobře známí protagonisté Handa Gote, vpravo dvojice performerů tmavé barvy pleti, Angela Nwagbo a Papis Nyass. Téma této „konference“ je náležitě bizarní: společné připomenutí stého výročí vzniku jediné československé kolonie, afrického Togolandu.

Vše se odehrává v seriózní a důstojné atmosféře. Začne se připomenutím faktů: v této verzi alternativní historie bylo Togo Československu přiřknuto v roce 1920 na Versailleské konferenci, která odebrala kolonie poraženému Německu, samostatnost získalo v roce 1959, dodnes ale udržuje s Českem přátelské vztahy. Pak přijde řada na množství „dokumentárních materiálů“, včetně fotografií, písní, a dokonce i dobového filmového týdeníku, který zdůrazňuje, jak je toto partnerství pro obě strany výhodné, a v náležitě oslavném duchu podává výčet všeho, co se v Togu pod československou patronací podařilo vybudovat za prvních patnáct let. Nechybí ani portrét prvního československého guvernéra Toga, jimž se stal vlastenecký básník (a politik) Viktor Dyk.

Togo, není to mnogo

Absurdní nadsázka je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Afrika

Divadlo

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější