Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Příběh ruské demokracie: rivalita, příliš mnoho ega, málo pokory a teď před volbami rána do týla

Alexej Navalnyj je dnes nejvýraznější osobností ruské opozice. Ale rozhodně ne jedinou. Foto: Michał Siergiejevicz, Flickr CC BY 2.0
Alexej Navalnyj je dnes nejvýraznější osobností ruské opozice. Ale rozhodně ne jedinou. Foto: Michał Siergiejevicz, Flickr CC BY 2.0

Analýza: Grigorij Javlinskij označovaný za zloděje, Alexej Navalnyj zase za egocentrika a nacionalistu. Ruská demokratická opozice nikdy nedokázala vzdorovat semknutosti komunistů, oligarchů, tajných služeb a vládní garnitury. A pohádala se i teď, těsně před parlamentními volbami.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Je to venku. Tým opozičního předáka Navalného, toho času ve vězení, zveřejnil návod, jak takzvaným chytrým hlasováním zamezit drtivému vítězství vládní strany Jednotné Rusko ve víkendových parlamentních volbách. Kreml udělal vše pro to, aby se instrukce k lidem nedostaly: úřady zakázaly šíření návodu i internetovým gigantům, jako jsou Google nebo ruský Yandex. Bylo to ale marné.

V čem spočívá podstata „chytrého hlasování“ a proč rozdělilo demokratickou neparlamentní opozici víc než

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Rusko

Vladimir Putin

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější