Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O smyslu a potřebě kvalitní byrokracie: Chceme za „naše peníze“ to nejlepší?

„Úředníci byli dlouhá léta vykreslováni jako darmožrouti, kteří vymýšlejí zbytečné regulace a obtěžují občany.“ Foto: Adobe Stock
„Úředníci byli dlouhá léta vykreslováni jako darmožrouti, kteří vymýšlejí zbytečné regulace a obtěžují občany.“ Foto: Adobe Stock

Komentář Šárky Homfray: Úředníci a úřednice byli – a vesměs stále bohužel jsou – politicky často chápáni pouze jako beztvará masa na výdajové straně státního rozpočtu. Procenta, o která je možné je seškrtat a nikdo si toho nevšimne, se stala jedním z nejvíce provařených předvolebních klišé.

Byrokracie je stará jako lidstvo samo. Není náhoda, že některé z nejstarších psaných památek tvoří úřední dokumenty týkající se daní nebo jiných oficiálních a administrativních záležitostí. Přesto je náš vztah k byrokracii stručně řečeno odtažitý a její bytostně politická povaha přináší celou řadu nedorozumění a konfliktů.

Můj otec byl kdysi úředníkem a matka úřednicí. Když jsem po studiu práv nastupovala na jedno ministerstvo, řekla mi, že mě čeká krásná práce. Měla pravdu, a i když tam už několik let nepracuji, láska, až vášeň pro administrativu veřejných záležitostí mne neopustila.

I když by předchozí věty mohly znít jako parafráze Járy Cimrmana, skutečně je tomu tak. Byrokracie má jednak své kouzlo, jednak – a to je mnohem důležitější – svůj účel a význam. Je to totiž masa úřednictva, co udržuje stát v chodu, a na její kvalitě závisí, jak stát bude na denní bázi pro veřejnost pracovat.

Bez fungující byrokracie se v moderním státě neobejde v zásadě nic. Nebyl by možný ani běžný život (například veřejná doprava, vzdělávací systém nebo nová výstavba), což jako veřejnost pochopitelně vnímáme nejcitlivěji. Nešlo by rovněž uvést do praxe žádnou z veřejných politik (třeba zvýšení rodičovského příspěvku nebo kontrolu dvojí kvality potravin) – zkrátka vše, o čem se v předvolebním období hovoří ve spojení se slovy „zavedli jsme, zařídili jsme“ nebo naopak „zavedeme, zajistíme“.

V krizových obdobích, jako byly uplynulé měsíce, se pak můžeme (bohužel často velmi bolestně) na vlastní kůži přesvědčit, jak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Státní správa

Česko, Komentáře, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější