Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bylo tu agresivní ložisko, není to ničí vina, říká ředitel školy, kterou zavřela hygiena

Žáci pražské ZŠ Chmelnice se dočasně vracejí na distanční výuku. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Žáci pražské ZŠ Chmelnice se dočasně vracejí na distanční výuku. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Pražská Základní škola Chmelnice je od zítřka na pokyn hygieniků uzavřená. Nákaza covidem-19 se potvrdila u 44 žáků, nemocných nebo v karanténě je i třináct učitelů. „My jsme se opravdu snažili co nejrychleji zachytit další případy. Bohužel škola je plná sourozenců a ty třídy jsou prorostlé,“ říká v rozhovoru s Deníkem N ředitel školy Václav Havelka.

V posledních dnech jsem byla v kontaktu s rodiči, kteří u vás mají děti. Vlastně jen čekali, kdy dorazí informace, že se zavírá celá škola. Máte pocit, že s vámi úřady jednaly tak, aby se situaci podařilo zachránit?

Ono asi nešlo něčemu předejít, protože jsme postupovali v režimu nastavených opatření. Testovali jsme 1., 6. a 9. září. Prvního září jsme byli bez záchytu, 6. se objevilo jedno ložisko v jedné třídě u několika žáků najednou.

To byla druhá třída, která šla minulý týden do karantény.

Ano. A v tu dobu se objevily ojedinělé případy i jinde. Hygiena v této třídě vyhlásila karanténu a děti přešly na online výuku. Při následujícím testování se podobná situace opakovala v další druhé třídě. V tu chvíli už pokračovaly karantény v dalších třídách tak, jak je ministerstvo nastavilo.

My jsme zkraje věřili tomu, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Školství

Testování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější