Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přísaha podle průzkumů ztrácí dech. Šlachta je zlehčuje a věří kontaktní kampani

Přísaha by se podle posledních volebních modelů do Sněmovny nedostala. Foto: Facebook Roberta Šlachty
Přísaha by se podle posledních volebních modelů do Sněmovny nedostala. Foto: Facebook Roberta Šlachty

Volební výsledek Přísahy může hrát zásadní roli pro formování budoucí vládní většiny. Pokud by propadla, nahraje to opozičním koalicím. Podle zářijových volebních modelů začíná hnutí slábnout. Podle předsedy Roberta Šlachty bude pokračovat zejména v přímém kontaktu s lidmi.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Když na jaře hnutí Přísaha prorazilo do výzkumů preferencí, mohlo se zdát, že do české politiky vstupuje nová štika oslovující statisíce nespokojených voličů. Bývalý elitní policista Robert Šlachta, který je širokou veřejností znám zejména kvůli kauze Nagyová, začal objíždět zemi se svou představou boje proti korupci a dalším nešvarům.

„Viníky potrestat“, slibovala na jednom z předvolebních hesel Přísaha, která se zaměřila na kritiku covidových zakázek. Po jarním nástupu se ale růst Přísahy zastavil, u některých agentur dokonce zřetelně klesla. Necelý měsíc před volbami je tak toto hnutí v pozici, kdy nemá zvolení jisté a bude se muset prát o každého voliče, který jej zvažuje.

Podle čerstvých dat STEM by Přísahu volila 2,2 procenta lidí, Data Collect jí připsal 4,5 procenta a výzkum Medianu pro MF Dnes z přelomu srpna a září ukázal podporu čtyř procent voličů. Další renomované agentury své volební modely v září zatím nezveřejnily.

Pro nové hnutí, které nemá příliš silné voličské jádro, tak bude poslední měsíc ve znamení mobilizace všech příznivců. Šlachta si ale podle svých slov pro Deník N z posledních sociologických šetření těžkou hlavu nedělá.

„Všichni mi radí, ať

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější