Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč dal prezident Duda košem kancléřce Merkelové při jejím rozlučkovém turné a co tím dnešní Polsko sděluje světu

Končící kancléřka Merkelová objíždí svět, aby se před svým odchodem z úřadu rozloučila s politiky, s nimiž se šestnáct let coby lídryně nejdůležitější evropské velmoci potkávala. Jediný, kdo se setkání s ní vyhnul, je polský prezident Andrzej Duda. Ilustrační foto: ČTK/AP
Končící kancléřka Merkelová objíždí svět, aby se před svým odchodem z úřadu rozloučila s politiky, s nimiž se šestnáct let coby lídryně nejdůležitější evropské velmoci potkávala. Jediný, kdo se setkání s ní vyhnul, je polský prezident Andrzej Duda. Ilustrační foto: ČTK/AP

Komentář Petra Janyšky: Polská vláda a Jarosław Kaczyński mají nezvyklý dar vyvolávat konflikty s jednou zemí za druhou. Výsledkem je, že Polsko dnes nemá až na maďarského premiéra jediného spojence. Takže na evropské a světové scéně prohrává jednu záležitost za druhou, nic se mu nepodařilo protlačit. Je v neustálé defenzivě. Nikdo ho nepodpoří, nikdo se za něj nepřimluví, nikdo za něj nekope. Což je situace, které se snaží vyhnout jako čert kříži kterýkoli státník kterékoli země. Dokonce i velmoci.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ne tak ale Jarosław Kaczyński a jeho vláda. Veškeré zahraniční kroky dělají jen s ohledem na svou šachovou hru na domácí scéně. K tomu připočtěme, že Kaczyński se o zahraničí vůbec nezajímá, že nikam necestuje (kromě Budapešti) a neumí zřejmě žádný jazyk.

Je to nebezpečná hra, krátkozraká a Polsku škodí. Ukazuje, že zemi dnes vedou lidé bez rozhledu a bez skrupulí, kteří se řídí pouze osobními a ideologickými pohnutkami, domácím bojem o moc, a nikoli zájmem státu.

Polsko má samozřejmě desítky odborníků na mezinárodní vztahy, diplomatů, desítky lidí, kteří žili v cizině a vědí, jak to ve světě chodí. Jenže vláda tento druh vzdělaných lidí ignoruje, od svého nástupu k moci jich desítky odstavila a nahradila nezkušenými tvářemi, ovšem s potřebnou legitimací v kapse.

Posledním incidentem v řadě byla návštěva Angely Merkelové minulou sobotu ve Varšavě. Přijela v rámci svého náročného zahraničního turné, kdy se loučí s partnery před odchodem z úřadu v září. Navštívila už řadu států, přijal ji kdekdo včetně třeba Vladimira Putina. Všichni

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Angela Merkelová

Názor

Polsko

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější