Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak na focení v zimě

Každý rok se během zimního období množí dotazy, jak je to s fotografováním v mrazech, během deště nebo sněžení a vlastně obecně s focením v ne zrovna příznivém počasí.

V následujícím článku vám proto vysvětlíme, co si se svým fotoaparátem můžete dovolit a případně, jak ho chránit v náročnějších podmínkách.

Fotografování v mrazech

Patrně nejčastějším dotazem vůbec je, zda se může digitální fotoaparát používat v podmínkách, kdy je teplota pod bodem mrazu. Pověry říkají, že by elektronické i mechanické části mohly zamrznout a kdo by si chtěl zničit svého miláčka. S tím poškozením to ale není tak “horké”.

Každý přístroj má nějakou garantovanou provozní teplotu. U většiny fotoaparátů je to okolo 0 °C až +40 °C. Není proto divu, že člověka napadne, že není vhodné fotit v prostředí, kde je teplota v mínusových hodnotách. Fotoaparát ale během krátké doby, kdy ho použijete, nestačí vymrznout a ani se přehřát tak, že by došlo k jeho poškození. Sám jsem mnoho fotoaparátů recenzoval v mrazech a nikdy nenastal žádný problém.

Důležité je, že v takových podmínkách nemáte fotoaparát celý den na krku, ale nosíte ho v nějaké brašně nebo batohu, kde je přeci jen chráněn před mrazem a jinými povětrnostními vlivy.

 

Utěsněné fotoaparáty

Vyšší modelové řady digitálních zrcadlovek, bezzrcadlovekprofesionálních objektivů jsou utěsněny proti prachu, vlhkosti a cákající vodě. Veškeré otvory a ovládací prvky jsou u takových fotoaparátů opatřeny gumovým těsněním. To chrání přístroj i při sněžení, dešti nebo v prašném prostředí. Vodní sloupec ani jiné podobné parametry ale bohužel žádný výrobce neuvádí. Běžný středoevropský deštík tyto fotoaparáty zřejmě vydrží, ale celou noc bych je asi na dešti nenechával a stejně tak bych je pravidelně nesprchoval.

Pokud někdo potřebuje ještě vyšší úroveň odolnosti, existuje celá řada doplňků a příslušenství od jednoduché pláštěnky, přes silikonové potahy až po vodotěsná pouzdra určená k fotografování pod vodou.

Kdyby někdo sháněl levnější, existují i kompaktní fotoaparáty, které jsou také odolné proti mrazu, prachu, tlaku, pádu z určité výšky a s některými se lze potápět až do hloubky 31 metrů.

Čtěte také:
Vyzkoušejte si práci s grafickými tablety

Jak fotit iPhonem
Full-frame vs. APS-C aneb Na velikosti záleží
Netradiční fotografické techniky v přírodě

A co baterie

Co je ale určitě dobré mít na mysli je, že mnohem víc než fotoaparát samotný trpí v mrazu akumulátor. Zde platí jednoduché pravidlo, čím větší mráz, tím rychleji se akumulátor vybíjí. Proto není od věci náhradní baterie, a pokud chcete, aby vydržela opravu dlouho, noste jí v nějaké vnitřní kapse co nejblíže u těla. Pak je chráněna tělesnou teplotou a nestane se vám, že ji vyndáte z brašny a rozsvítí se poslední čárka, jako kdyby byla celý den v provozu.

Tipy na závěr

Pokud se chystáte do nějakých extrémně náročných podmínek, kde budou stříkat gejzíry, sněhu, vody, písku nebo bláta, omotejte fotoaparát několika vrstvami klasické potravinářské fólie. Ta přilne k přístroji a k objektivu a je stoprocentně nepromokavá. Fotoaparát se sice hůře ovládá, ale je opravdu chráněn. Toto provizorní řešení jsem využil například při focení ploché dráhy, kdy bláto od kol motocyklů stříkalo na všechny strany. Pro snazší ovládání lze folii opatrně proříznout v místech, kde jsou nejdůležitější ovládací prvky.

Autor: Martin Lukeš

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Inzerce, Nezařazené, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější