Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Do vířivky se nakonec dostane ten, kdo nerespektuje pravidla. A stejně tak k moci

Vířivka jako laboratorní prostředí, v němž lze pozorovat chování českého voliče. Ilustrační foto: ČTK
Vířivka jako laboratorní prostředí, v němž lze pozorovat chování českého voliče. Ilustrační foto: ČTK

Glosa Jany Ustohalové: Proč měli Češi tolik mrtvých a proč jich většina volí Andreje Babiše? Možná má obojí stejnou příčinu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Stojíme s dcerou před vířivkou v jednom brněnském akvaparku. V nedělním odpoledni jsou bazény plné asi ze třetiny, ale největší zájem je o vířivku s nejteplejší vodou, která je skoro permanentně obsazená. „Vstup pro maximálně osm osob,“ hlásá nápis na ní. Spořádaně tedy čekáme, až se bazének uvolní.

Vtom přicházejí dva muži, padesátník a o něco mladší, a hrnou se do vířivky. „Proč myslíte, že tady asi stojíme?“ snažím se staršího z dvojice zastavit. „Ale prosím vás, chci tam jenom na pět minut a z těch osmi lidí jsou dvě děti, to se nepočítá,“ odrazí moje protesty sebejistě a sedá si na schůdky.

Nezmůžu se na víc než otevřenou pusu. Nápis neříká nic o tom, že se děti do počtu přítomných nepočítají.

Hlavou mi běží, jak asi dcera vnímá, že my dvě respektujeme pravidla, ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Glosa

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější